Ofrena

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Mant de la Verge dels Desamparats en L'Ofrena
Canastilles de flors en la Plaça de la Verge

L' Ofrena de flors dins de l'àmbit faller és la que es fa a la Mare de Deu durant la celebració de les Falles i és un dels elements principals de la festa de les Falles, que es realisa dos dies abans de la seua culminació, el 19 de març.

L'Ofrena és un dels aspectes més religiosos de les Falles de Valéncia. Es fa des de l'any 1945. Els dies 17 i 18 de març, totes les falleres de les 386 comissions falleres, en els millors trages d'indumentària tradicional valenciana i acompanyades per centenars de bandes de música, fan provessó fins a la Plaça de la Verge per oferir un ram de clavells a la Mare de Deu. Les últimes falleres de cada comissió fallera en fer l'ofrena sempre són la Fallera Major Infantil i la Fallera Major, els màxims representants de la festa.

L'objectiu, és clar, és el d'oferir les flors a la Mare de Deu. Les falleres donen el seu ram als vestidors de la Mare de Deu, que és una colla de entre quinze i vint hòmens que van omplint el mant d'una gran image de la Mare de Deu dels Desamparats que hi ha al mig de la plaça, d'uns dotze metros d'alçada, en la cara dirigida cap a les comissions falleres entrants. La flor predominant és el clavell (degut a la seua resistència a la calor, i els colors són sempre els mateixos, roig, blanc, rosat i en detalls de morat o blau. El disseny canvia tots els anys i d'acort a este clavell, les comissions estan coordinades per la Junta Central Fallera, per a portar un determinat color i espècie de flor. Moltes comissions falleres porten grans cistells i canastilles, en moltes varietats de flors que es deixen entre el Cadafalc de l'image i la font del Túria.

Una vegada finalisada l'entrega dels rams les comissions falleres ixen de la plaça pel carrer de Cavallers i pel carrer del Palau de Benicarló. Si l'entrada a la plaça és solemne i emocionant, l'eixida és alegre i festiva.

Tanca l'ofrena el primer dia la Fallera Major Infantil de Valéncia i el segon dia la Fallera Major de Valéncia.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]