Tomatina

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Tomatina
Tirant tomates des d'un camió
Tomatina de Bunyol

La Tomatina és una festa que se celebra en el municipi valencià de Bunyol, en la que els participants es tiren tomates els uns als atres. Se celebra l'últim dimecres del més de agost, enclavada dins de la semana de festes de Bunyol. El nom de Tomatina ve de la paraula en llengua valenciana, tomata.

L'èxit ha portat a que La Tomatina de Bunyol fora declarada en l'any 2002 Festa d'Interés Turístic Internacional per la Secretaria General de Turisme.

Història[editar | editar còdic]

Orige[editar | editar còdic]

En l'any 1944, durant una desfilada de jagants i cabuts, uns jóvens que volien participar en el mateix varen organisar una baralla. Com prop del lloc hi havia un lloc de verdures i hortalices, varen agarrar les tomaques i les varen utilisar com a taula de continguts o arma de llançar. Les forces de l'orde varen haver d'intervindre per a dissoldre la baralla, i varen condenar als responsables a pagar els destrossos realisats.

A l'any següent els jóvens varen repetir l'altercat, encara que esta vegada varen portar les tomaques de sa casa. De nou varen ser dissolts per les forces de l'orde. Darrere de repetir-se açò mateix en els anys successius, la festa va quedar, encara que de modo no oficial, instaurada.

Modificacions a lo llarc de la seua història[editar | editar còdic]

En l'any 1950, l'ajuntament va permetre la festa, no obstant això, l'any següent es va opondre, sent detinguts alguns dels participants. Estos varen ser lliberats ràpidament, gràcies a la pressió eixercida per tots els veïns.

La festa va ser per fi permesa, i al llançament de tomaques es varen afegir atres costums, com arruixar en aigua i inclús ficar en fonts als rivals. Entre la baralla, els participants solien cebar-se en els que eren mers espectadors, incloses personalitats de rellevaria, per lo que en l'any 1957 va tornar a prohibir-se la festa baix penes inclús de presó.

En eixe any, els veïns varen decidir organisar lo que varen cridar "l'enterrament de la tomata", en el que varen eixir en provessó portant un ataüt en un gran tomata, acompanyats per la banda de música que interpretava marches fúnebres al seu pas.

En l'any 1959 el poble va autorisar definitivament la Tomatina, pero va impondre la norma que a soles es podrien tirar tomates despuix que sonara una carcassa i haurien de finalisar quan sonara una segona.

Entre els anys 1975 i 1980 la festa va ser organisada pels Clavaris de Sant Lluís Bertran, que varen ser els que varen portar les tomaques, ya que abans cada participant els portava de la seua pròpia casa.

La festa es va fer popular en tota Espanya gràcies a un reportage emés en el programa de televisió Informe Semanal.

Des de l'any 1980 és l'Ajuntament qui proveïx de tomates als participants, sent cada any major el número de tonellades de tomates utilisats, aixina com el de visitants.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons