Atoló Palmyra

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Plantilla:Ficha de entidad subnacional


Palmyra (en anglés: Palmyra Atoll) és un atoló casi deshabitat (4-25 habitants segons un cartell estacionat en l'illa), de 3,9 km² (1,51 milles quadrades) d'àrea, en la part central del oceà Pacífic. És un dels llocs més remots del planeta, superant els 5000 quilómetros de distància a qualsevol massa continental. Palmyra és una de les Espóradas Equatorials, està posicionada a {{ |dms-lat=5°53′N |dms-long=162°03′O |dec-lat=5.883 |dec-long=-162.05 |param=5_53_N_162_03_W_|default=dms|name=}}</noinclude>, (al surest del sec Kingman i al nort de Kiribati), localisat casi directament al sur de les illes hawaianas, aproximadament en la mitat del recorregut entre Hawái i Samoa. Els seus 14,5 km (9 milles) de costa tenen un atracador conegut com West Lagoon (Estany Occidental). El atoló consistix en un extens sec, dos estanys, i uns cinquanta illots de arena, rocas, secs i barreres coberts per la vegetació, composta per cocoters, Scaevolas, i Pisonias.

A excepció de les illes Sand, a l'oest, i Agranen, a l'est, la majoria d'elles estan conectades entre sí. La major de les illes és l'illa Cooper, que està al nort, seguida per l'illa Kaula, situada al sur. L'arc d'illots més septentrional està format per les illes Strawn, Cooper, Aviation, Quail, i Whippoorwill, acompanyades a l'est per les illes Eastern, Papala i Pelican, i al sur per les illes Bird, Holei, Engineer, Marine, Kaula, Paradise i Home (sentit horari).

Palmyra és un territori depenent dels Estats Units, lo que significa que està subjecte a totes les normes contingudes en la Constitució Nortamericana i està permanentment baix la seua sobirania. També és un territori no organisat, ya que no hi ha cap llei del congrés que especifique cóm deuria ser governat. L'única llei rellevant simplement dona al President la decisió d'administrar l'illa com ell vullga (Secció 48 de l'Acte Universal Hawaiano, Llei Pública número 86–624, 12 de juliol de 1960, 74 Decret 411, anex a les prèvies seccions 491 la 636 del Títul 48, Còdic Nortamericà). És per lo tant, actualment, l'únic territori nortamericà no organisat i incorporat. La seua sancera propietat està reservada a The Nature Conservancy, que tracta el atoló com una reserva natural, sent administrat de Washington per la Office of Insular Affairs, de la United States Department of the Interior. Les aigües que ho rodegen, fins al llímit de 12 milles, varen ser transferides a la United States Fish and Wildlife Service, i designades com Palmyra Atoll National Wildlife Refuge en l'any 2001.

Actualment, no hi ha cap activitat econòmica en la illa. Es varen construir moltes carreteras i calçades durant la Segona Guerra Mundial, pero actualment estan en un estat deplorable i cobertes per la vegetació. També hi ha una pista de vol d'aproximadament 2 km (2.200 yardes) en l'illa, sense pavimentació i que necessita millores.