La Pobla de Sant Miquel

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
La Pobla de Sant Miquel

La Pobla de Sant Miquel (oficialment i en castellà, Puebla de San Miguel) és un municipi de la Comunitat Valenciana que es troba en la comarca del Racó d'Ademús.

Llimita en Ademús en la mateixa comarca i en Arcos de las Salinas i Camarena de la Sierra en la província de Terol, Aragó).

Geografia[editar]

Ocupa extrem oriental de la comarca. Es troba enclavat en les estribacions de la serra de Javalambre, en la Vall de Sant Miquel. En el seu terme es troba la cota més alta de la Comunitat Valenciana, el Alto de las Barracas (1.839 m.), erròneament conegut com Calderón. Posseïx extensos pasturages, pinades i savinars. El mig climàtic és fret i sec.

Història[editar]

Se li atribuïx una fundació posterior a la conquista cristiana i aixina sembla indicar-lo el seu propi nom de "pobla". Pertanygué en principi al senyoriu de la corona aragonesa, encara que formant part de l'Orde de Montesa. Més tart, passà a Miguel Rico, qui la va vendre per una cantitat bastant elevada. Els seus agrests parages foren refugi de partides carlistes i la població hagué de patir diversos atacs per part dels guerrillers.

Demografia[editar]

Evolució demogràfica
1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2018
45 39 65 77 80 81 73 68 65 66 88 61

Economia[editar]

Basada tradicionalment en l'agricultura i la ganaderia, es reguen unes 14 Ha destinades a creïlles, alfals i hortalices, mentres que en secà es troben cereals i vinya.

La ganaderia conta en caps de llanar. L'absència d'indústria, el rigor climàtic, la pobrea del sol i unes comunicacions roïnes han motivat l'emigració dels seus habitants.

Administració[editar]

Llista d'alcaldes des de les eleccions democràtiques de 1979
Periodo Nom de l'alcalde Partit polític
19791983 n/d n/d
19831987 n/d n/d
19871991 n/d n/d
19911995 n/d n/d
19951999 n/d n/d
19992003 n/d n/d
20032007 n/d n/d
20072011 n/d n/d
2011- n/d n/d

Monuments[editar]

Ermita de Sant Roc
 • Iglésia de Sant Miquel. Construïda a la fi del sigle XVII en la qual es troben dos retaules de bona calitat, atribuïts a Joan de Joanes i discípuls, l'estat de les quals de conservació és bo. Ademés es poden apreciar dos belles talles de Sant Miquel i de la Verge del Rosari. L'altar major va desaparéixer a conseqüència de la Guerra Civil pero encara queden chicotetes mostres d'ell.
 • Ermita de la Puríssima. Ha segut restaurada i es troba en perfecte estat de conservació. Consta la firma del picapedrer i està datada sobre l'any 1700.
 • Ermita de Sant Roc. Es troba en un mal estat de conservació.
 • Jaciments arqueològics. Existixen dos assentaments ibèrics sense estudiar i un jaciment de fòssils de dinosauri que es troba en estudi.

Cultura[editar]

 • Archiu històric. Està situat en l'antic Ajuntament. És un dels pocs archius històrics municipals de la Comunitat Valenciana que es conserva complet, afortunadament, no va ser destruït ni en les Guerres Carlistes ni en la Guerra Civil Espanyola, de la qual fon salvat per N'Antonio Argilés. En este archiu es troben documents des de l'any 1400 fins als nostres dies, en series completes d'anys, de les quals historiadors i erudits ya han realisat diversos llibres. Estos documents poden consultar-se també en l'Archiu del Regne de Valéncia, el personal del qual va realisar l'inventariat, classificació i microfilmat de tots ells.
 • Sala permanent d'exposicions. Situada en el mateix edifici (antic Ajuntament), en ella es realisen exposicions en una periodicitat quinzenal, abastant entre els seus temes tota la gamma d'arts plàstiques (escultura, aquarela, oli, fotografia, dibuix, ceràmica, etc.), aixina com exposicions monogràfiques (música, botànica, recuperació de fotografia popular, etc.).
 • Museu Etnològic El Cubo. Està situat en un de les nou almàsseres que existien antigament en la Pobla de Sant Miquel, i dels quals ara solament queden dos. En el museu es podrà admirar tots els utensilis que s'ampraven antany en les llabors compreses des que es plantava la vinya fins que s'obtenia el vi elaborat.
 • Casa del Cirujano-barbero. Est edifici complementa l'anterior, dedicant la seua primera planta a centre de restauració i taller, la seua segona planta a l'agricultura de secà i la tercera a la ganaderia i la fusta, que són les tres activitats econòmiques que han caracterisat ad este poble.

Llocs d'interés[editar]

 • Parc Natural de la Pobla de Sant Miquel. El parc té una superfície de més de 6.300 hectàrees, que comprén la totalitat del terme de la Pobla. La declaració com a espai protegit ha segut polèmica i ha trobat una forta oposició dels pocs veïns que viuen.

Festes i celebracions[editar]

 • Los Mayos. Els fadrins ("Mayos") celebren la plenitut de la primavera en cants populars a les "Mayas".
 • Romiage de Santa Quitèria. Se celebra el dumenge més propet al 22 de maig. Este romiage finalisa fora del terme de La Pobla de Sant Miquel, concretament en la Foya de la Carrasca (Terol), a on es troba l'ermita. Allí acodixen tots els veïns de la Pobla i se celebra una missa, obsequiant-se a tots els assistents en licors i pastes. Posteriorment es desplacen tots els romanís al terme de la La Pobla de Sant Miquel, on es repartix un "mollete" (peça de pa en forma de pit) a cada visitant, fent-se càrrec de la despesa els veïns de la Pobla (als quals es diu "caridaderos"), finalisant el romiage en un menjar familiar en la montanya.
 • Festes d'estiu. Se celebren reveles, menjars populars, competicions lúdiques i deportives, actuacions folclòriques, etc. del 13 al 15 d'agost, en honor a Sant Miquel l La Puríssima.
 • Festes patronals. El 29 de setembre en honor a Sant Miquel.

Enllaços externs[editar]


Municipis de El Racó d'Ademús
Ademús    Cases Altes    Cases Baixes    Castielfabit    La Pobla de Sant Miquel    Torrebaixa    Vallanca