Ramón Ferrer Navarro

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Ramón Ferrer Navarro
Ramón Ferrer
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Historiador.
Naiximent: 1946
Lloc de naiximent: Vilarreal, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Ramon Ferrer Navarro (Vilarreal, 1946) és un historiador valencià, doctor en Història Migeval per l'Universitat de Valéncia, i president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) des de l'any 2011.

Biografia[editar | editar còdic]

Despuix de doctorar-se en l'Universitat de Valéncia fon professor del departament d'Història Migeval de la mateixa universitat. Ramón Ferrer fon acadèmic numerari de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) des de l'any 1984 fins a l'any 2014. Fon nomenat acadèmic també de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) des del seu inici en 1998, a proposta del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV).

Ramón Ferrer ha canviat en les seues posicions llingüístiques inicials de quan estava com acadèmic en la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), de tal forma que va defendre el dictamen de l'any 2005 que va promulgar la AVL.

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que naixqué d'un pacte polític (CiU-PP), va emetre un dictamen el 9 de febrer de l'any 2005 en el qual negava a la llengua valenciana la seua autoctonia i independència:

... la llengua pròpia i històrica dels valencians, des del punt de vista de la filologia, és també la que compartixen les comunitats autónomes de Catalunya i de les Illes Balears i el Principat d'Andorra. Així mateix és la llengua històrica i pròpia d'altres territoris de l'antiga Corona d'Aragó (la franja oriental aragonesa, la ciutat sarda de l'Alguer i el departament francés dels Pirineus Orientals)...
... és un fet que a Espanya hi ha dos denominacions igualment legals per a designar esta llengua: la de valencià, establida en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i la de català, reconeguda en els estatuts d'autonomia de Catalunya i les Illes Balears...

El 18 de novembre de l'any 2011 va conseguir guanyar les eleccions a president de l'AVL, front al filòlec Manuel Pérez Saldanya, que ocupava la presidència de l'ent de manera interina despuix de la dimissió de l'anterior presidenta, Ascensió Figueres, que va abandonar l'acadèmia per a formar part de les llistes del Partit Popular en les eleccions generals de 2011.

A principis de l'any 2014 el dictamen de l'AVL va causar polèmica. En febrer de 2014 va patir dos atacs en pintades en el seu domicili en les que se li acusava de catalaniste. També en relació en eixa polèmica, va dimitir del seu lloc en la RACV en març de 2014.

Cites[editar | editar còdic]

Ramón Ferrer com a president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), en una entrevista publicada en el periòdic Mediterráneo el 22 d'abril de 2012, entre atres coses, diu:

Recuperar TV3 a Castelló és de sentit comú en un territori unit per la llengua.

Referent a la polèmica de la definició de "Valenciano" (referint-se a la llengua) per part de la Real Acadèmia Espanyola (RAE), apareix la següent notícia en el periòdic Mediterráneo de 2 de juliol de 2013:

Polémica en torno a la definición de la lengua en la RAE. La AVL replica al PP que catalán y valenciano son la misma lengua... Ferrer: "Lo que quiero es que la lengua se cultive y se hable, no usarla como arma".

Obra[editar | editar còdic]

Ramon Ferrer és autor de varis monogràfics sobre fonts, comerç migeval valencià, repoblament, institucions, minories i toponímia, entre els quals es pot citar El Llibre del Repartiment del Regne Valencià; Coses vedades en 1393; L'exportació valenciana en el sigle XIV; Conquista i repoblació del Regne de Valéncia; Documents i senyes per a un estudi toponímic de la regió valenciana; La Valéncia de Lluís Vives; Ausiàs March i la seua época.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]