Palau de Justícia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Palau de Justícia de Valéncia

El actual Palau de Justícia de la ciutat de Valéncia (Espanya) fon en son orige la Casa Aduana Real, construïda per orde de Carles III entre els anys 1758 i 1802.

Per ella se canalisava tot el comerç que, provinent del mar, fea de Valéncia un dels centres econòmics del sigle XVIII.

En l'any 1828 se transformà en fàbrica de tabacs i en 1914 escomençaren les obres d'adaptació per a convertira-la en la sèu del Palau de Justícia.

Descripció[editar]

El edifici ocupa una gran illa de cases rectangular i les seues fronteres estan compostes per mur de rajola vist entre pilastres de pedra en sòcol almohadillat, i balcons en frontons rectes i curvos que s'obrin en el pis principal.

La cornisa en balaustres, gallons i hornacines mostra encara un gust barroc, mentres la portada central es destaca del mur en forma de imafront i se remata en un conjunt escultòric en el que Carles III apareix entre dos Virtuts, obres de Ignaci Vergara.

En el seu interior una escala monumental, d'un pur academicisme neoclàssic que recorda a les dels palaus, s'obri darrere de la porta, dividint en dos el pati porticat.

Monuments, edificis i museus de la Ciutat de Valéncia · Escutdevalencia.png
Llonja de Valéncia · Estació del Nort · Catedral de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau de la Generalitat · El Micalet · Palau de Justícia · Torres de Quart · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · Plaça de l'Ajuntament · Sant Joan del Mercat · Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Torres dels Serrans · Plaça de la Mare de Déu · Palau de Benicarló · Plaça del Mercat