Palau del Marqués de Campo

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Palau del Marqués de Campo en Valéncia

El Palau del Marqués de Campo o dels Berbedel està situat en la plaça de l'arquebisbe número 2 de la ciutat de Valéncia, en front del Palau Arquebisbal. Es tracta d'un edifici residencial construït en el sigle XVII, en obres realisades en el sigle XIX.

Resenyes històriques[editar | editar còdic]

L'antiga casota dels comtes d'Olocau fon comprada, en l'any 1840, per José Campo Pérez el primer marqués de Campo, qui va refer la frontera conferint-li l'aspecte actual, i ho va ampliar en vivendes confrontants, generant una unitat arquitectònica ben definida i articulada entorn del pati, si be que en extensions puntuals, com per eixemple, la Capella o Oratori en edificacions veïnes vinculades a la mateixa propietat utilisant una part d'estos per a la capella del palau. Les obres varen ser portades a acabe per Manuel Ferrando en l'any 1857. Posteriorment fon adquirit pels comtes de Berbedel als que es deu la decoració, restauració i condicionament de les sales interiors.

El palau pròpiament dit, és dir, fins al llímit de l'espai envidrat, fon restaurat en l'any 1989, baix la direcció principal de l'arquitecte Manuel Portaceli Roig, en la finalitat de donar alberc al Museu de la ciutat de Valéncia. En una segona intervenció, en els anys 90 del mateix sigle, es varen incorporar els edificis confrontants, conservant la frontera i buidant el seu interior, per al complementat funcional del programa expositiu i museístic de l'immoble.

L'edifici[editar | editar còdic]

Està declarat com a Be de Rellevancia Local des de l'any 1973 i en l'actualitat l'edifici del museu ocupa l'illa completa, despuix d'una ampliació sobre les edificacions que cauen al carrer dels venerables, les quals, a pesar d'estar relacionades, no compartixen la condició monumental de l'immoble matriu.

La frontera del palau, actual entrada al museu, es compon d'un cos central flanquejat per dos laterals que s'eleven en una altura més a manera de torrellons. El cos central es configura en dos vans en cada planta, i està arrematat per un frontó i balustrada. A continuació del palau es dispon la frontera dels edificis confrontants, separades per una vitrina que a l'interior correspon en l'espai denominat 'la Serré'..

Despuix de l'ingrés s'accedix a un vestíbul que dona pas al pati central del palau. El pati és rectangular en arcades en la part inferior. En el primer pis, en el costat paralel a la frontera, hi ha un mirador En els atres tres costats es desenrolla un balcó corregut. A la dreta del pati es troba l'escala la caixa de la qual es tanca en una cúpula i dona pas a la planta superior. L'escala desemboca en un replanell que dona pas a les diferents sales del palau com el saló de ball o el saló Imperi, que en l'actualitat són sales expositives, conservant moltes d'elles la decoració original. A través de les estades ubicades en este primer edifici es dona pas a les sales que es troben en les edificacions anexes.

Museu[editar | editar còdic]

Hui en dia, el Palau del Marqués de Campo, está destinat com a Museu de la ciutat i les seues sales exhibixen diverses coleccions de caràcter històric, artístic i etnogràfic pertanyents al patrimoni municipal, entre les que destaquen una exposició permanent de fondos arqueològics de l'época de la fundació de la ciutat, época romana, visigòtica, musulmana i cristiana.

Igualment recull documents de l'época de la conquista de Valéncia pel rei Jaume I i d'époques posteriors, maqueta del Palau Real de Valéncia, exposició de manyaneria i forja artística, colecció de pesos i mesures, exposicions temporals d’artistes valencians i una important colecció pictòrica que inclou obres des del sigle XV fins a l'actualitat, a on se poden vore obres de Joaquin Sorolla, Ignacio Pinazo, José Benlliure i Matilde Salvador entre molts atres.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Monuments i palaus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Casa Vestuari · Catedral de Valéncia · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · El Micalet · Estació del Nort · Llonja de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau Arquebisbal · Palau de Benicarló · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau de la Generalitat · Palau de Justícia · Palau de l'Exposició · Palau de les Comunicacions de Valéncia · Palau del Marqués de Campo · Palau dels Comtes d'Oliva · Palau dels Mercader · Palau Marqués de Dosaigües · Plaça del Mercat · Plaça de la Mare de Déu · Plaça de l'Ajuntament · Reals Drassanes del Grau de Valéncia · Sant Joan del Mercat · Torre de l'Àngel · Torres de Quart · Torres dels Serrans


Museus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Archiu del Regne de Valéncia · Archiu Municipal de Valéncia · Banys de l'Almirant · Casa de les Roques · Casa de Sant Vicent Ferrer · Casa museu Benlliure · Casa museu Blasco Ibáñez · Casa museu Concha Piquer · Casa Museu Semana Santa Marinera · Centre Cultural La Beneficència · Centre d'Art Contemporàneu · Centre d'Art Hortensia Herrero · Ciutat de les Arts i de les Ciències · Colege de l'Art Major de la Seda · Galeria del Tossal · Institut Valencià d'Art Modern · Jardí Botànic de Valéncia · L'Àgora · L'Almodí · L'Almoina · Museu d'Història de la Medicina · Museu d'Història de Valéncia · Museu Històric Municipal de Valéncia · Museu d'Informatica · Museu de Belles Arts de Valéncia · Museu de Ciències Naturals · Museu de l'arròs · Museu de la Policia Local de Valéncia · Museu de les Ciències Príncip Felipe · Museu de Prehistòria de Valéncia · Museu del Carme · Museu del Gremi d'Artistes Fallers · Museu del Patriarca · Museu dels Soldadets de Plom · Museu Faller · Museu Iluziona · Museu Militar de Valéncia · Museu Municipal del Trenet · Museu Taurí de Valéncia · Museu Valencià d'Etnologia · MuVIM · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau del Marqués de Campo · Palau Marqués de Dosaigües · Reals Drassanes del Grau de Valéncia ·