Palau de Justícia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Palau de Justícia de Valéncia

El actual Palau de Justícia de la ciutat de Valéncia (Espanya) fon en son orige la Casa Aduana Real, construïda per orde de Carles III entre els anys 1758 i 1802.

Per ella se canalisava tot el comerç que, provinent del mar, fea de Valéncia un dels centres econòmics del sigle XVIII.

En l'any 1828 se transformà en fàbrica de tabacs i en 1914 escomençaren les obres d'adaptació per a convertira-la en la sèu del Palau de Justícia.

Descripció[editar | editar còdic]

El edifici ocupa una gran illa de cases rectangular i les seues fronteres estan compostes per mur de rajola vist entre pilastres de pedra en sòcol almohadillat, i balcons en frontons rectes i curvos que s'obrin en el pis principal.

La cornisa en balaustres, gallons i hornacines mostra encara un gust barroc, mentres la portada central es destaca del mur en forma d'imafront i se remata en un conjunt escultòric en el que Carles III apareix entre dos Virtuts, obres de Ignaci Vergara.

En el seu interior una escala monumental, d'un pur academicisme neoclàssic que recorda a les dels palaus, s'obri darrere de la porta, dividint en dos el pati porticat.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Monuments i palaus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Casa Vestuari · Catedral de Valéncia · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · El Micalet · Estació del Nort · Llonja de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau Arquebisbal · Palau de Benicarló · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau de la Generalitat · Palau de Justícia · Palau de l'Exposició · Palau de les Comunicacions de Valéncia · Palau del Marqués de Campo · Palau dels Comtes d'Oliva · Palau dels Mercader · Palau Marqués de Dosaigües · Plaça del Mercat · Plaça de la Mare de Déu · Plaça de l'Ajuntament · Reals Drassanes del Grau de Valéncia · Sant Joan del Mercat · Torre de l'Àngel · Torres de Quart · Torres dels Serrans