Plaça de l'Ajuntament

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vista general de la plaça de l'Ajuntament de Valéncia

La Plaça de l'Ajuntament és el nom que rep la plaça més gran i cèntrica de la ciutat de Valéncia. Ha tengut diversos noms, Emili Castelar en la II República (1936-1939) , durant el franquisme Plaza del Caudillo, en acabant de la Transició Plaça del País Valencià fins a l'any 1987 i despuix com nom de consens el actual de l'Ajuntament . N'hi ha una proposta per part del Consell Valencià de cultura que rea el nom de Jaume I, el fundador del Regne cristià de Valéncia.

Orige

L'actual plaça te un orige relativament pròxim, fins a final del sigle XIX el seu lloc estava ocupat per l'històric Convent de Sant Francesc i el barri de peixcadors que donà nom a l'actual carrer de les barques.

Despuix de derrocar el convent se va crear la plaça utilisant el solar i jardins del mateix, si be fins ya entrar el sigle XX no adoptà la seua forma actual, passant per diverses remodelats i proyectes.

Descripció

Té una forma triangular, en la Plaça del Mercat al nort i la replaça de l'Estació del Nort al sur. En la vora de l'oest trobem l'Ajuntament de Valéncia, i al est de l'edifici de Correus. Al nort de la plaça n'hi ha una gran font, i al sur, un gran espai obert envoltat d'aparadors de flors. La seua fisonomia actual procedix d ela reforma realisada pel arquitecte Javier Goerlich entre els anys 1931 i 1935, encara que ha desaparegut el mercat neobarroc de flors subterràneu que va rebre el nom popular de la escopidera.

Enllaços externs

Commons


Monuments, palaus i edificis de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Casa Vestuari

· Catedral de Valéncia · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · El Micalet · Estació del Nort · Llonja de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau de Benicarló · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau de la Generalitat · Palau de Justícia · Palau del Marqués de Campo · Palau dels Mercader · Palau Marqués de Dosaigües · Plaça del Mercat · Plaça de la Mare de Déu · Plaça de l'Ajuntament · Sant Joan del Mercat · Torre de l'Àngel · Torres de Quart · Torres dels Serrans