Casa museu Benlliure

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Casa museu Benlliure

La Casa-Museu Benlliure, està situada en la casa familiar del famos pintor Josep Benlliure Gil (Valéncia, 1855-1937), i constituïx un interessant eixemple de vivenda de l'alta burguesia de l'epoca, edificada en l'any 1883, en tres alçades, jardi i pabello de pintura.

Esta situada molt prop de les Torres dels Serrans, en el carrer Blanqueries nº 23 de Valéncia, i que deu el seu nom de Blanqueries a que des d'época islàmica era el lloc a on s'elaboraven i blanquejaven en ella tot tipo de cuiros.

El Museu acollix la colecció de la família Benlliure i recrea l'ambient de la casa a on va viure una de la saga d'artistes més importants de la Valéncia de finals del sigle XIX.

Història[editar | editar còdic]

Construïda sobre l'any 1885, fon adquirida poc més tart per José Benlliure Gil, qui la va dotar d'un jardí mediterràneu plantat pel propi artista i, con posterioritat a l'any 1902, d'un pabelló independent per a estudi del pintor, a on es reutilisaren diversos elements arquitectònics procedents del demolit convent de San Francesc.

La Casa Museu Benlliure, fon instituïda com a museu, en l'any 1957 per mig d'un acort entre l'Ajuntament i Dª María Benlliure Ortiz, filla de José Benlliure.

El Museu acollix la colecció de la família Benlliure aixina com d'atres artistes vinculats a ells com Sorolla o Muñoz-Degrain i recrea l'ambient de la casa a on va viure una de la saga d'artistes més importants de la Valéncia de finals del sigle XIX,i permet recrear l'ambient que rodejà al titular de la Casa – Museu, sent importants no soles la seua pròpia producció artística, sino també tot eixe conjunt de bens que constituïxen el seu entorn més immediat i l'expressió de la seua particular manera d'interpretar la seua época: els mobles, estores i útils domèstics dels que vivia rodejat, els seus llibres, les peces arqueològiques que arreplegà en distints moments i llocs, l'indumentària que provablement utilisà en alguns dels seus quadros, les seues cartes i fotografies, els seus objectes personals…

Descripció[editar | editar còdic]

La vivenda pròpiament dita respon al model usual entre la burguesia mija-alta de finals del sigle XIX, en una rígida jerarquisació vertical, en planta baixa, entrebaix, pis principal, segona planta i altet.

A diferencia dels museus convencionals, la Casa-Museu és un àmbit domèstic obert al públic, com testimoni de la decoració d'interiors i de l'espai privat d'una época d'esplendor de nostra ciutat. Se tracta d'una casa burgues pròpia del moment; sala de visites, despaig, gabinet de pintures, menjador i dormitori, en la que s'ubiquen una gran diversitat d'objectes, ademés de les pròpies obres dels pintors titulars de la casa.

El museu està compost ademés pels estudis de Josep Benlliure i del seu fill Pepino Benlliure i per un bell jardi de tipo mediterràneu, propi de l'época.

L'edifici principal recrea en la seua planta baixa diverses estàncies domestiques, en interessants obres d'artistes del moment, com Sorolla, Muñoz Degrain, Rusiñol, Lluna Novici, Nagy, etc.

L'entrebaix mostra una selecció d'obres de Josep Benlliure, mentres que en la planta primera s'exhibixen treballs del seu germà l'escultor Marià Benlliure aixina com també del seu fill, Josep Benlliure Ortiz (“Peppino”), discípul seu i de Sorolla.

En la segona planta s'ubica la sala d'exposicions temporals.

A esquenes de la casa s'estén un deliciós jardí de traça mediterrànea i cert aspecte romàntic, decorat en panels de taulells dels sigles XVII a XX de temàtica religiosa i folclòrica i escultures i elements pétreus.

Al final del jardi, s'alça un senzill pabelló de pintura, que recrea l'estudi de l'artiste: tapissos, mobles d'época, instruments musicals i objectes diversos s'entremesclen en algunes de les més destacades obres de Josep Benlliure, creant, sense dubte, un dels espais més captivadors d'esta casa-museu.

Coleccions[editar | editar còdic]

La Casa-Museu posseïx més de 150 obres de Josep Benlliure Gil i atres 200 del seu fill, Pepino Benlliure, fallit en l'any 1916, quan contava tan soles 30 anys.

El museu conta, ademés, en obres de Joaquin Sorolla, Muñoz Degrain, els germans Blai...etc...,

Posseïx també una selecta Biblioteca, objectes de coleccionisme com ceràmiques, ventalls o curioses peces d'indumentària de les seues models i fotografies, resumint la vida de José Benlliure.

Galeria fotogràfica[editar | editar còdic]

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Arana, Lucrecia (13 de marzo de 2017). «Juan Antonio Benlliure y Tomás». marianobenlliure.org (en castellà)
  • Arana, Lucrecia (2005-2012). «Museo Mariano Benlliure». Museo Mariano Benlliure
  • Mollá, Héctor Juan (27 de enero de 2013). «Archivo familiar de Benlliure». ua.es (Dialnet)

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Pàgina sobre la Casa-Museu Benlliure


Museus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Archiu del Regne de Valéncia · Archiu Municipal de Valéncia · Banys de l'Almirant · Casa de les Roques · Casa de Sant Vicent Ferrer · Casa museu Benlliure · Casa museu Blasco Ibáñez · Casa museu Concha Piquer · Casa Museu Semana Santa Marinera · Centre Cultural La Beneficència · Centre d'Art Contemporàneu · Centre d'Art Hortensia Herrero · Ciutat de les Arts i de les Ciències · Colege de l'Art Major de la Seda · Galeria del Tossal · Institut Valencià d'Art Modern · Jardí Botànic de Valéncia · L'Àgora · L'Almodí · L'Almoina · Museu d'Història de la Medicina · Museu d'Història de Valéncia · Museu Històric Municipal de Valéncia · Museu d'Informatica · Museu de Belles Arts de Valéncia · Museu de Ciències Naturals · Museu de l'arròs · Museu de la Policia Local de Valéncia · Museu de les Ciències Príncip Felipe · Museu de Prehistòria de Valéncia · Museu del Carme · Museu del Gremi d'Artistes Fallers · Museu del Patriarca · Museu dels Soldadets de Plom · Museu Faller · Museu Iluziona · Museu Militar de Valéncia · Museu Municipal del Trenet · Museu Taurí de Valéncia · Museu Valencià d'Etnologia · MuVIM · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau del Marqués de Campo · Palau Marqués de Dosaigües · Reals Drassanes del Grau de Valéncia ·