Plaça del Portal Nou

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Antigues torres de la plaça del Portal Nou
Plaça del Portal Nou de Valéncia. Columna en la Verge del Carme a la dreta

La denominació se deu al portal construït a finals del sigle IV, situat en l'antic barri del partit a on se trobava el llupanar de la ciutat de Valéncia.

La construcció escomençà en l'any 1390, no concloent fins a l'any 1471. Constava de dos torres circulars en un cos central, semblant a les Torres de Quart.

Es coneixia també en el nom de Portal Nou de Santa Creu, per estar pròxim a la parròquia de la Santa Creu i perque havia en ell, un retaule en l'invenció de la Santa Creu i Santa Elena. Com a conseqüència de l'instalació en la plaça del Convent de Sant Josep, a principi del sigle XVII, se conegué en el nom d'este sant, cuya denominació conserva hui en dia el pont al que dona accés la plaça.

En l'actualitat la plaça, encara en aire recolecte, conserva la frontera de l'iglésia del Convent de San Josep i s'ha vist animada des de l'any 1967 per una bella image de la Verge del Carme, obra de Ramon Mateu, elevada sobre una esvelta columna toscana, procedent de l'antic hospital de Valéncia i que va ser beneïda el 4 de febrer de l'any 1967 i que recentment ha segut traslladada uns metros cap al Pont de Sant Josep.[1] [2] [3]

Referències[editar]

  1. Plaça del Portal Nou. Diputació de Valéncia
  2. Plaça del Portal Nou. Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana
  3. Plaça del Portal Nou.Concejalia de Cultura del Ajuntament de Valéncia
Monuments, edificis i museus de la Ciutat de Valéncia · Escutdevalencia.png
Llonja de Valéncia · Estació del Nort · Catedral de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau de la Generalitat · El Micalet · Palau de Justícia · Torres de Quart · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · Plaça de l'Ajuntament · Sant Joan del Mercat · Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Torres dels Serrans · Plaça de la Mare de Déu · Palau de Benicarló · Plaça del Mercat