Diferència entre les revisions de "Eliseu Climent"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «'''Eliseu Climent i Corberà''' (Llombai, Ribera Alta, 1940 ) és un empresari i polític, promotor d’un ''lobby'' mediàtic [[pancatalanisme|pa...».)
 
Llínea 1: Llínea 1:
'''Eliseu Climent i Corberà''' ([[Llombai]], [[Ribera Alta]], [[1940]] ) és un empresari i polític, promotor d’un ''[[lobby]]'' mediàtic [[pancatalanisme|pancatalaniste]].
+
'''Eliseu Climent i Corberà''' ([[Llombay]], [[Ribera Alta]], [[1940]] ) és un empresari i polític, promotor d’un ''[[lobby]]'' mediàtic [[pancatalanisme|pancatalaniste]].
  
 
==Biografia==
 
==Biografia==
  
Estudià dret en la [[Universitat de Valéncia]], i allí fon captat pel rogle de [[Manuel Sanchis Guarner|Sanchis Guarner]] i [[Joan Fuster]] i publicà les revistes ''Diàleg'' ([[1960]]) i ''Concret'' ([[1962]]). En [[1968]] fundà l’editorial [[Tres i Quatre]], per a fomentar el pancatalanisme entre els valencians, i en [[1972]], creà els ''Premis Octubre'', un certamen lliterari per ad incentivar entre els valencians la compra i llectura de llibres pancatalanistes.
+
Estudià dret en l'[[Universitat de Valéncia]], i allí fon captat pel rogle de [[Manuel Sanchis Guarner|Sanchis Guarner]] i [[Joan Fuster]] i publicà les revistes ''Diàleg'' ([[1960]]) i ''Concret'' ([[1962]]). En [[1968]] fundà l’editorial [[Tres i Quatre]], per a fomentar el pancatalanisme entre els valencians, i en [[1972]], creà els ''Premis Octubre'', un certamen lliterari per a incentivar entre els valencians la compra i llectura de llibres pancatalanistes.
  
Per atra banda, Climent fon un activiste polític durant el [[franquisme|tardofranquisme]] i la [[transició espanyola]], i fon ú dels fundadors del [[Partit Socialista Valencià]], precursor del [[Partit Socialista del País Valencià|PSPV-PSOE]]) sent ú dels redactors del nomenat “Estatut d'Elx” de [[1975]].  
+
Per atra banda, Climent fon un activiste polític durant el [[franquisme|tardofranquisme]] i la [[transició espanyola]], i fon ú dels fundadors del [[Partit Socialista Valencià]], precursor del [[Partit Socialista del País Valencià|PSPV-PSOE]]) sent ú dels redactors del nomenat “Estatut d'Elig” de [[1975]].  
  
Ya en [[1978]], fundà [[Acció Cultural del País Valencià]] (ACPV) una societat que es declara independent, pero que en la pràctica està totalment condicionada per les contínues subvencions d’organismes catalans com la [[Generalitat Catalana]] i l’[[Òmnium cultural]], i de bancs catalans com [[La Caixa]] o [[Caixa Catalunya]]. [[Joan Fuster]] fon el primer president d’ACPV; i Climent fon el secretari general i, des de [[1999]], el president.  
+
Ya en [[1978]], fundà [[Acció Cultural del País Valencià]] (ACPV) una societat que es declara independent, pero que en la pràctica està totalment condicionada per les contínues subvencions d’organismes catalans com la [[Generalitat Catalana]] i l’[[Òmnium cultural]], i d'entitats bancàries catalanes com [[La Caixa]] o [[Caixa Catalunya]]. [[Joan Fuster]] fon el primer president d’ACPV; i Climent fon el secretari general i, des de [[1999]], el president.  
  
Posteriorment, en [[1984]], Climent escomençà a publicar la revista semanal ''[[El Temps]]'' (que feu una tirada de més de 25.000 eixemplars en l'any [[2000]]), i ficà (de forma illegal) repetidors de televisió en diferents punts de la geografía valenciana per a vore la cadena catalana [[TV3]]. Aixina i tot, tant el govern de [[Joan Lerma]], com els de [[Eduardo Zaplana]], [[José Luis Olivas]] i [[Francisco Camps]], sempre feren la vista grossa ad este fet i mai tancaren les emisions illegals d'esta cadena en terres valencianes, continuant hui ses emisions en l'aquiescència del [[PPCV|Partit Popular]].
+
Posteriorment, en [[1984]], Climent escomençà a publicar la revista semanal ''[[El Temps]]'' (que feu una tirada de més de 25.000 eixemplars en l'any [[2000]]), i ficà (de forma illegal) repetidors de televisió en diferents punts de la geografia valenciana per a vore la cadena catalana [[TV3]]. Aixina i tot, tant el govern de [[Joan Lerma]], com els d'[[Eduardo Zaplana]], [[José Luis Olivas]] i [[Francisco Camps]], sempre feren la vista grossa ad este fet i mai tancaren les emissions illegals d'esta cadena en terres valencianes, continuant hui les seues emissions en l'aquiescència del [[PPCV|Partit Popular]].
  
 
Animat per esta situació d'impunitat llegal, creà la cadena pancatalanista [[INFO TV]].  
 
Animat per esta situació d'impunitat llegal, creà la cadena pancatalanista [[INFO TV]].  
  
En [[1995]] agarrà el control de la revista [[falles|fallera]] ''[[Pensat i Fet]]'', que no es publicava des de [[1972]], per a fer proselitisme entre els fallers.  
+
En [[1995]] agarrà el control de la revista [[falles|fallera]] ''[[Pensat i Fet]]'', que no es publicava des de [[1972]], per a fer proselitisme entre el mon faller, que tradicionalment ha segut un reducte de valenciania poc propici a les idees catalanistes.  
  
Per mig de subvencions i donacions catalanes, comprà i restaurà els almagassems comercials d'[[El Siglo Valenciano]], per a convertir-los en la seu central de [[ACPV]], la referida revista ''El Temps'', i atres organismes paralels de son particular empori personal.  
+
Per mig de subvencions i donacions catalanes, comprà i restaurà els almagasens comercials d'[[El Siglo Valenciano]], per a convertir-los en la seu central de [[ACPV]], la referida revista ''El Temps'', i atres organismes paralels de son particular empori personal.  
 
   
 
   
En l'actualitat, ademés de president d'ACPV, és membre fundador de la [[Fundació Josep Renau]], que custodia i difon l'obra del cartelliste pancatalaniste [[Josep Renau]], és president de la [[Fundació Ausiàs March]] i de la [[Institució Cívica de Pensament Joan Fuster]], plataforma que (com totes les creades per Climent) intenta impulsar els [[països catalans]] a base de subvencions catalanes.
+
En l'actualitat, ademés de president d'ACPV, és membre fundador de la [[Fundació Josep Renau]], que custodia i difon l'obra del famós cartelliste valencià [[Josep Renau]], és president de la [[Fundació Ausias March]] i de l'[[Institució Cívica de Pensament Joan Fuster]], plataforma que (com totes les creades per Climent) intenta impulsar els [[Països catalans]] a base de subvencions catalanes.
  
 
== Premis ==
 
== Premis ==
Llínea 23: Llínea 23:
 
Com a premi a la gran promoció de Catalunya, sa cultura, i el pancatalanisme, que Climent ha realisat entre els valencians des de [[1960]], la [[Generalitat de Catalunya]] li concedí en [[1983]] la [[Premi Creu de Sant Jordi|Creu de Sant Jordi]], i en [[1989]] el ''Premi d'Honor de la Fundació Jaume I'', entre atres.
 
Com a premi a la gran promoció de Catalunya, sa cultura, i el pancatalanisme, que Climent ha realisat entre els valencians des de [[1960]], la [[Generalitat de Catalunya]] li concedí en [[1983]] la [[Premi Creu de Sant Jordi|Creu de Sant Jordi]], i en [[1989]] el ''Premi d'Honor de la Fundació Jaume I'', entre atres.
  
En [[1992]], fon nomenat ''Miquelet d'Honor'' pel colectiu valencià (pero pancatalaniste) [[Societat Coral El Micalet|El Micalet]], l’única entitat no catalana que li ha premiat.
+
En [[1992]], fon nomenat ''Miquelet d'Honor'' per la [[Societat Coral El Micalet]], l’única entitat no catalana de certa rellevància que li ha premiat.
  
  
 
== Crítiques ==
 
== Crítiques ==
  
 
+
Els sectors valencianistes li consideren un renegat i un venut, enemic del poble i la cultura valenciana; mentres que alguns sectors del pancatalanisme simplement li consideren un frau, per usar el pancatalanisme en fins lucratius. Aixina i tot, Climent, sempre ha negat beneficiar-se d'estes subvencions a títul personal; pero és evident que si Eliseu Climent no rebera subvencions catalanes ni respal institucional, son empori editorial (i per tant la renta personal derivada d'ell) estaria acabat, puix la societat valenciana rebuja el pancatalanisme.
Els sectors valencianistes li consideren un renegat i un venut, enemic del poble i la cultura valenciana; mentres que alguns sectors del pancatalanisme simplement li consideren un frau usa el pancatalanisme en fins lucratius. Aixina i tot, Climent, sempre ha negat beneficiar-se d'estes subvencions a títul personal; pero és evident que si Eliseu Climent no rebera subvencions catalanes ni respal institucional, son empori editorial (i per tant la renta personal derivada d'ell) estaría acavat, puix la societat valenciana rebuja el pancatalanisme.
 
 
 
  
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
 
 
*http://www.lasprovincias.es/valencia/pg060529/prensa/noticias/Politica/200605/29/VAL-POL-037.html
 
*http://www.lasprovincias.es/valencia/pg060529/prensa/noticias/Politica/200605/29/VAL-POL-037.html
 
 
*http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2008/04/14/comunitatvalenciana-eliseu-climent-recibe-cinco-millones-subvenciones/432704.html
 
*http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2008/04/14/comunitatvalenciana-eliseu-climent-recibe-cinco-millones-subvenciones/432704.html
 
 
*http://www.noesvalenciano.info/eliseu.html
 
*http://www.noesvalenciano.info/eliseu.html
  
 
+
[[Categoria:Pancatalanisme]]
[[Categoría:Pancatalanisme]]
 
 
[[Categoria:Editors valencians]]
 
[[Categoria:Editors valencians]]

Revisió de 13:58 17 abr 2010

Eliseu Climent i Corberà (Llombay, Ribera Alta, 1940 ) és un empresari i polític, promotor d’un lobby mediàtic pancatalaniste.

Biografia

Estudià dret en l'Universitat de Valéncia, i allí fon captat pel rogle de Sanchis Guarner i Joan Fuster i publicà les revistes Diàleg (1960) i Concret (1962). En 1968 fundà l’editorial Tres i Quatre, per a fomentar el pancatalanisme entre els valencians, i en 1972, creà els Premis Octubre, un certamen lliterari per a incentivar entre els valencians la compra i llectura de llibres pancatalanistes.

Per atra banda, Climent fon un activiste polític durant el tardofranquisme i la transició espanyola, i fon ú dels fundadors del Partit Socialista Valencià, precursor del PSPV-PSOE) sent ú dels redactors del nomenat “Estatut d'Elig” de 1975.

Ya en 1978, fundà Acció Cultural del País Valencià (ACPV) una societat que es declara independent, pero que en la pràctica està totalment condicionada per les contínues subvencions d’organismes catalans com la Generalitat Catalana i l’Òmnium cultural, i d'entitats bancàries catalanes com La Caixa o Caixa Catalunya. Joan Fuster fon el primer president d’ACPV; i Climent fon el secretari general i, des de 1999, el president.

Posteriorment, en 1984, Climent escomençà a publicar la revista semanal El Temps (que feu una tirada de més de 25.000 eixemplars en l'any 2000), i ficà (de forma illegal) repetidors de televisió en diferents punts de la geografia valenciana per a vore la cadena catalana TV3. Aixina i tot, tant el govern de Joan Lerma, com els d'Eduardo Zaplana, José Luis Olivas i Francisco Camps, sempre feren la vista grossa ad este fet i mai tancaren les emissions illegals d'esta cadena en terres valencianes, continuant hui les seues emissions en l'aquiescència del Partit Popular.

Animat per esta situació d'impunitat llegal, creà la cadena pancatalanista INFO TV.

En 1995 agarrà el control de la revista fallera Pensat i Fet, que no es publicava des de 1972, per a fer proselitisme entre el mon faller, que tradicionalment ha segut un reducte de valenciania poc propici a les idees catalanistes.

Per mig de subvencions i donacions catalanes, comprà i restaurà els almagasens comercials d'El Siglo Valenciano, per a convertir-los en la seu central de ACPV, la referida revista El Temps, i atres organismes paralels de son particular empori personal.

En l'actualitat, ademés de president d'ACPV, és membre fundador de la Fundació Josep Renau, que custodia i difon l'obra del famós cartelliste valencià Josep Renau, és president de la Fundació Ausias March i de l'Institució Cívica de Pensament Joan Fuster, plataforma que (com totes les creades per Climent) intenta impulsar els Països catalans a base de subvencions catalanes.

Premis

Com a premi a la gran promoció de Catalunya, sa cultura, i el pancatalanisme, que Climent ha realisat entre els valencians des de 1960, la Generalitat de Catalunya li concedí en 1983 la Creu de Sant Jordi, i en 1989 el Premi d'Honor de la Fundació Jaume I, entre atres.

En 1992, fon nomenat Miquelet d'Honor per la Societat Coral El Micalet, l’única entitat no catalana de certa rellevància que li ha premiat.


Crítiques

Els sectors valencianistes li consideren un renegat i un venut, enemic del poble i la cultura valenciana; mentres que alguns sectors del pancatalanisme simplement li consideren un frau, per usar el pancatalanisme en fins lucratius. Aixina i tot, Climent, sempre ha negat beneficiar-se d'estes subvencions a títul personal; pero és evident que si Eliseu Climent no rebera subvencions catalanes ni respal institucional, son empori editorial (i per tant la renta personal derivada d'ell) estaria acabat, puix la societat valenciana rebuja el pancatalanisme.


Enllaços externs