L'Enciclopèdia en valencià

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
Logotip de L'Enciclopèdia en valencià

L'Enciclopèdia en valencià és una enciclopèdia de contingut lliure escrita en llengua valenciana colaborativament des d'internet per voluntaris, usant un programa lliure nomenat MediaWiki. L'Enciclopèdia en valencià i el seu portal web www.lenciclopedia.org no formen part de la Fundació Wikimedia, proveïdor d'este programa lliure.

L'Enciclopèdia fon creada el 2 de decembre de 2007 i és l'única enciclopèdia en valencià que existix en internet, l'única que utilisa una normativa valenciana per al valencià (les Normes d'El Puig o de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana) i també l'única elaborada en valencià des de la Comunitat Valenciana, en una visió netament valenciana i dirigida a una audiència valenciana.

L'Enciclopèdia té com a objectius crear una gran enciclopèdia lliure en valencià i difondre la llengua valenciana i la cultura valenciana a través d'internet. Este proyecte pretén fer una enciclopèdia electrònica en valencià de contingut lliure, de calitat i oberta a tots. La major part dels continguts poden ser millorats per qualsevol persona que accedixca a l'Enciclopèdia.

L'Enciclopèdia en valencià seguix les normes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (nomenades també Normes d'El Puig, que daten de l'any 1979), per ser les úniques normes codificades exclusivament per a la llengua valenciana i que són fidels a la llengua viva que parla el poble valencià. Foren les primeres normes oficials per al valencià en l'any 1981 (abans de la normativa actual catalanisada) i en les que es publicà per primera volta l'Estatut d'Autonomia. Pots deprendre més sobre la normativa utilisada en L'Enciclopèdia ací.

Tots els artículs d'esta enciclopèdia són artículs copyleft, d'esta manera pots copiar-los en les mateixes condicions, indicades en la pàgina de la llicència Creative Commons (compatible en la llicència GNU FLD). Esta llicència és totalment compatible en els artículs d'atres wikis internacionals, per lo tant, pots traduir els artículs d'estes wikis per a ampliar L'Enciclopèdia en valencià.

En la teua ajuda i colaboració cada volta L'Enciclopèdia en valencià tindrà més continguts i informació. Cada dia, diversos colaboradors fan decenes d'edicions i creen artículs nous en L'Enciclopèdia.

Embaixada de L'Enciclopèdia

Gtk-dialog-info.svg Embajada / Embassy / Ambassade / Embaixada / Botschaft / Ambasciata

Història

Logotip de L'Enciclopèdia en valencià de l'any 2017, celebrant els 10 anys de la seua fundació.

Naiximent de L'Enciclopèdia

L'Enciclopèdia mamprengué les seues edicions en fase de proves a finals del mes de novembre de 2007, debutant en internet el 2 de decembre de 2007 i es l'única enciclopèdia en valencià que existix en Internet.

 • El primer usuari registrat en l'Enciclopèdia fon provablement SSurfer.
 • Els primers usuaris actius que editaren els primers artículs foren Mixalberto i SSurfer.

U dels portals més visitats en llengua valenciana

 • L'Enciclopèdia en valencià rep una mija de 500 visitants diferents al dia.

1.000.000 de visites

En febrer de l'any 2010 L'Enciclopèdia en valencià superà el milló de visites al seu portal des de la seua creació. Una sifra que confirma l'acceptació i l'ampla audiència de L'Enciclopèdia en llengua valenciana.

3 millons de visites

A lo llarc de l'any 2012 L'Enciclopèdia en valencià superà àmpliament els tres millons de visites al seu portal des de la seua creació.

5 millons de visites

A lo llarc de l'any 2013 L'Enciclopèdia en valencià superà àmpliament els cinc millons de visites al seu portal des de la seua creació.

10 millons de visites

En el més de març de l'any 2015 L'Enciclopèdia en valencià superà els dèu millons de visites al seu portal des de la seua creació. Una sifra que confirma l'ampla audiència de L'Enciclopèdia en valencià.

Evolució

Logotip de L'Enciclopèdia en valencià commemorant l'edició de l'artícul número 15.000.
 • El proyecte ha anat evolucionant a mida que s'han incorporat nous usuaris i colaboradors que han permés dotar-ho de més continguts i actualisacions.
 • L'evolució actual de L'Enciclopèdia en valencià és la següent:

Contingut actual

 • Actualment L'Enciclopèdia en valencià té:
  • 34 311 artículs.
  • 58 026 pàgines totals.
  • 337 694 edicions.
  • 2173 imàgens.
  • 1184 usuaris registrats.
  • 18 administradors.

Registre històric d'artículs

Data Artículs
decembre 2007 -
12 de març de 2009 500
7 de maig de 2009 1.000
25 de maig de 2009 2.000
28 de maig de 2009 3.000
3 de juny de 2009 4.000
18 de juny de 2009 5.000
31 de decembre de 2009 6.000
26 de juliol de 2011 7.000
18 de juny de 2013 8.000
25 de juliol de 2014 9.000
26 de decembre de 2014 10.000
23 d'abril de 2016 11.000
15 d'octubre de 2016 12.000
24 de març de 2018 13.000
28 d'octubre de 2019 14.000
28 de juny de 2020 15.000
24 de novembre de 2021 20.000
14 de setembre de 2022 25.000
21 d'octubre de 2023 30.000
 • Per a consultar tots els canvis que ha tengut L'Enciclopèdia en valencià a lo llarc dels anys fins a hui pots consultar l'actualitat i les estadístiques de L'Enciclopèdia.

L'Enciclopèdia en versió per a mòvils

 • L'Enciclopèdia en valencià llançà el 10 de febrer de 2015 la seua versió per a dispositius mòvils que millora la navegació en mòvils i tablets i permet la consulta fàcil i ràpida des de teléfons mòvils.
 • Actualment més del 25% dels accessos a L'Enciclopèdia es realisen per mig de dispositius mòvils i es preveu que continue aumentant el percentage.

Proyectes dins de L'Enciclopèdia

Ademés de L'Enciclopèdia existixen dos proyectes germans més que son:

 • Uiquilliteratura: Té com a objectiu afegir llibres de lliteratura (valenciana, espanyola i universal) en valencià.
 • Uiquillibres: Té com a objectiu crear manuals de text per a tots el cursos, d'acort en el sistema educatiu valencià.

L'Enciclopèdia en les rets socials

L'Enciclopèdia en llengua valenciana també està present en facebook, twitter i instagram. Si ho desiges, pots punchar en els següents enllaços i unir-te a les rets socials de L'Enciclopèdia:

L'Enciclopèdia en els mijos de comunicació

Resum de les notícies sobre L'Enciclopèdia en valencià en els mijos de comunicació i portals d'internet.

.

Activitats de L'Enciclopèdia

Reconeiximent de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana

Distinció de la RACV a L'Enciclopèdia en valencià

En motiu de la celebració del 40º aniversari de les Normes d'El Puig, la Real Acadèmia de Cultura Valenciana otorgà a L'Enciclopèdia en valencià el 6 d'abril de 2022 un diploma "en reconeiximent per la seua valiosa contribució al desenroll, utilisació i consolidació de la llengua valenciana i de les Normes del Puig".

Responsabilitat

 • El proyecte L'Enciclopèdia és un proyecte imparcial, independent, sense ànim de lucre i escrit colaborativament en valencià.
 • Si trobes alguna mostra de contingut tendenciós o biaixat en alguna de les pàgines especials, per favor denúncia-ho als administradors i ho retiraran lo més ràpit que els siga possible.

Manual d'estil

 • També pots consultar el manual d'estil de L'Enciclopèdia per tal d'editar i escriure els teus artículs correctament.
 • A banda, en els artículs referents a llocs, cultura, elements característics, etc, d'una comarca o població concreta, es pot utilisar el dialecte local del valencià, sempre que es respecte la normativa ortogràfica de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, conegudes com a Normes d'El Puig.

Vore també