Àrea metropolitana

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Un àrea o zona metropolitana és una regió urbana que engloba una ciutat central (la metròpoli) que dona nom a l'àrea i una série de ciutats que poden funcionar com a ciutats dormitori, industrials, comercials i servicis. També es coneix com a ret urbana.

El concepte d'àrea metropolitana és indispensable per a comprendre la realitat urbana del nostre temps: es tracta d'un fenomen que principalment es desenrolla a partir del sigle XIX, relacionat en els seus inicis en la Revolució Industrial i que, sobretot, a final del sigle XX afecta a la majoria de les ciutats grans i miges, ya no a soles produït pel desenroll econòmic i desenroll social en els països desenrollats, sino també, per les altes taxes de creiximent demogràfic, en els països emergents i del Tercer món.

Les àrees metropolitanes constituïxen els pols bàsics del sistema de ciutats. D'acort en el perfil teòric, funcionen com a verdaders centres d'innovació, cultural, social i demogràfica, al mateix temps que concentren una gran part del poder econòmic, i en elles radiquen importants centres de decisió que –d'un modo o un atre– influïxen en els diversos components del sistema de ciutats insert en la seua àrea d'influència.

Hi ha numerosos eixemples d'àrees metropolitanes en el món. En Amèrica del Sur: São Paulo, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Lima, Caracas, Bogotà, Medellín, Santiago de Chile, Belo Horizonte, Asunción, Guayaquil, Montevideo entre les més poblades i extenses. En Amèrica del Nort: Ciutat de Mèxic, Guadalajara, Monterrey, Nova York, Los Àngeles i Chicago. En Europa, algunes de les majors són les de Barcelona, París, Londres, Madrit, Berlín, Roma o Lisboa. En Oceania: Sídney i Melbourne són les principals metròpolis. En Àsia: Tòquio, Osaka, Pequín, Shanghái, Hong Kong, Bangkok, Singapur, Yakarta, Bombay, Nova Delhi, Karachi, Teheran, Damasc, Jerusalem i Dubái.

Vore també

Enllaços externs