Adoctrinament en les escoles balears

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

En les Illes Balears, com en atres territoris que es volen apropiar els pancatalanistes, els governs autonòmics han adoptat una política d'adoctrinament en el camp educatiu en la permissivitat dels governs centrals. En este artícul es pretenen presentar les diverses formes en les quals esta política d'adoctrinament ha tingut lloc.

Antecedents[editar | editar còdic]

La doctrina pancatalanista propugna que una série de territoris de l'antiga Corona d'Aragó parlen el mateix idioma (català) i es deurien unir en lo que ells nomenen "Països Catalans". Les Illes Balears sofrixen des de fa varis sigles els atacs pancatalanistes aplegant inclús a negar l'existència de la seua llengua pròpia, el balear, ya que es reconeix el català com a llengua oficial en el seu Estatut d'Autonomia.

Els distints governs autonòmics no han fet sino promoure el català i l'ideologia catalanista en les escoles per a adoctrinar als chiquets des d'un edat primerenca.

Polítiques[editar | editar còdic]

Les principals polítiques que es porten a terme per a adoctrinar als alumnes són els llibres de text i les activitats escolars.

El mig d'instrucció és el català i se sol prohibir parlar en castellà. No es promou cap varietat de la llengua balear.

Els llibres de text es referixen a l'àmbit dels Països Catalans en tot moment. En lloc d'usar Espanya utilisen el terme "Estat Espanyol".

En els llibres de text es promou l'ideologia pancatalanista, en imàgens de manifestacions a favor de l'independència i en preguntes tendencioses[1].

Atres activitats inclouen l'us de llaç groc en les escoles en respal als separatistes catalans, l'adheriment a la campanya pancatalanista "Enllaçats pel català" i l'aparició de pintades en els centres escolars.

Objectius[editar | editar còdic]

Estes alteracions perseguixen cinc objectius[2]:

  • Identificar Balears en Catalunya i en el marc llingüístic del català.
  • Afirmar l'"esperit nacional" dels territoris de parla catalana
  • Oferir una visió victimista de Catalunya i de la llengua catalana
  • Ajustar artificialment uns fets històrics a un marc nacionaliste
  • Ajustar artificialment els fets històrics, forçant la seua interpretació, a una determinada concepció de “sociologia del llenguage”, que no sociollingüística, basada en els axiomes del conflicte llingüístic, minorisacio, mit del bilingüisme, substitució llingüística, llealtat llingüística, normalisació i planificació llingüística.
  • Substituir llengua minoritària per llengua “minorisada”, com a conseqüència de decisions i fets polítics per a favorir el castellà.
  • Reforçar l'unitat de la llengua per mig de la normativisació centralisada

Referències[editar | editar còdic]

  1. Jorge Campos: ‘Continúa el adoctrinamiento pancatalanista en las aulas de Baleares’
  2. Adoctrinamiento nacionalista en los libros de texto de "Llengua catalana i lliteratura", Primero y Segundo de Bachillerato, Baleares. Curso 2018-2019 p.16

Enllaços externs[editar | editar còdic]