Faller

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Fallers»)
Anar a la navegació Anar a la busca

Un faller és un membre d'una comissió fallera o falla. Els fallers són els que organisen i preparen les activitats pròpies de la falla durant tot l'any, replegant diners (en quotes, loteries, rifes, etc.), i els que més en fruïxen en el seu moment de la festa. La sèu de cada comissió és generalment una casa o baix, que pren el nom de casal faller.

Cada comissió fallera tria, d'entre els fallers, un president de la comissió, i d'entre les falleres, la Fallera Major i la Fallera Major Infantil (entre les chiquetes), que seran durant tot l'any la representació de la comissió fallera en tots els actes de les falles.

Falleres Majors[editar | editar còdic]

De totes les Falleres Majors de les comissions, se'n trien dos Corts d'Honor (una per a la futura Fallera Major de Valéncia i una atra per a la Fallera Major Infantil de Valéncia, que arreplega, segons el jurat, les falleres més boniques i en més gràcia. Les Corts d'Honor acompanyaran en molts actes a les futures falleres majors. Més tart, de les Corts d'Honor, se'n trien finalment la Fallera Major de Valéncia i la Fallera Major Infantil de Valéncia, moment que és esperat en impaciència pels fallers, ya que és un gran honor tindre una Fallera Major de la comissió. Poc més tart es fa la proclamació d'estes dos falleres, que seran les màximes representants de les Falles durant tot un any.

Indumentària[editar | editar còdic]

El vestit de fallera és tota una obra d'art i pot costar, entre el propi vestit i el pentinat (incloent peineta i atres complements), fins sis mil euros. Els fallers i falleres s'engalanen per als actes especials, en particular: la presentació, la proclamació i l'ofrena.

Vore també[editar | editar còdic]