Javier Gurruchaga

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Javier Gurruchaga en l'any 2013)

Javier Gurruchaga (San Sebastià,Guipúscoa 1958), cantant, actor i showman espanyol.

Biografia

Naixqué el 12 de febrer de 1958 en San Sebastià,Guipúscoa.

Fill d'Antonia Iriarte i Vicente Gurruchaga, cuinera i ferroviari respectivament, es va sentir des de molt jove interessat per la música i en l'época en que realisà el servici militar, prengué classes de saxofon impartida per un dels seus superiors, el subtinent de l'Eixercit, Senyor Maeztu.

Tingué diversos treballs com el de botons de hotel i també estudià Filosofia i Lletres, pero pronte es donà conte de que el seu terreny era la música i optà per mantindre's sobre l'escenari. Aixina, en l'any 1976 fundà l'Orquesta Mondragón, que ocupà un lloc molt destacat en el panorama musical espanyol. Es a partir de l'inici dels anys noranta quan, sense deixar de costat la Mondragón, Javier decidix posar a prova les seues capacitats com a actor de cine i teatre.

A partir de llavors podrem vore-ho en numerosos llarcmetrages com El rey pasmado (1991), d'Imanol Uribe, o Tirano Banderas (1993), de José Luis García Sánchez, películes per les que fon nominat als Premis Goya com a millor actor de repartiment. També li hem pogut vore en atres películes com “Jara”, “La Duquesa Roja”, l'última película de Luis García Berlanga, París-Tombuctú o mes recentment “Vivancos III”, junt a El Gran Wyoming o en les películes Dogma de Juan Pinzás.

Cine

Javier Gurruchaga ha tengut numeroses aparicions en el cine, entre elles:


Premis


Televisió

La Bola de Cristal

Participà en este programa infantil i jovenil, emes per TVE durant els anys 1984 i 1988, dirigit per la periodista Lolo Rico, i en el que també participaren artistes com Alaska, Pablo Carbonell, Pedro Reyes o Anabel Alonso. Presentà la secció "La cuarta parte" en la que també aparegueren "sos pares" de ficció, “Gregorio” i “Cayetana”.

Viaje con nosotros

Escomençà a emetre's el 26 de giner de 1988, tenint una periodicitat semanal (dimarts) i se prolongà fins al 31 de decembre d'eixe mateix any, coincidint en l'emissió del programa titulat "La última cena", espai promogut per Pilar Miro, en aquell moment directora general de RTVE, en el que també participà Elton John i que alçà bambolles en alguns sectors de l'opinió publica espanyola. Entre els personages famosos que "viajaren" en Javier Gurruchaga estigueren: Luis Antonio de Villena, Iñaki Perurena, Pedro Almodóvar, Chumy Chúmez, José Luis Coll, Ana Obregón, Camilo José Cela, Santiago Carrillo, [[Victoria Abril], José Luis Garci, Inés Sastre, Joaquín Sabina, Sara Montiel, etc. Gurruchaga eixercia de co-guioniste junt al colectiu Lo que yo te diga.


El Huevo de Colón

Estrenat en Tele5, el 4 de juliol de 1992, i s'emetia els dissabtes a les deu de la nit. Un programa de varietats que incluia actuacions musicals, una secció de càmara oculta i varis jocs d'habilitat.

El Show debe Continuar

Gala homenage a Freddie Mercury, vocaliste del grup Queen i de conscienciació sobre el problema que supon el Sida, emes en decembre de l'any 2001 per Telemadrid i en el que participaren artistes com Nacho Duato o Cristina del Valle, a banda del propi Javier Gurruchaga.


Bailando con Cugat

Gala-homenage al músic català Xavier Cugat, emitit per TVE en giner de l'any 2001, dirigida per Javier Gurruchaga i en la que també prengueren part noms com Mònica Randall, Alexis Valdes, Celia Cruz o la propia Orquesta Mondragón.

La Cucaracha Express

Programa diari emitit des de octubre de l'any 2003 fins a juny de 2004 per Localia TV, de 23:30 a 00:30, presentat per Javier Gurruchaga, ambientat en un vagó de tren dels anys 30, en el que colaboraren entre atres Eduardo Haro Tecglen i Moncho Alpuente. Durant eixa temporada en este "vagó" es assentaren junt a Javier Gurruchaga artistes com María Isbert, Moncho Borrajo o Javier Bardem.


Radio

  • El tren a Xanadú

Esta fon la proposta radiofònica que des de setembre de 2001 fins a juliol de 2002 desenrollà Javier Gurruchaga en Onda Cero. En este programa destacaren las entrevistes, la música en orquesta en directe (la pròpia Mondragón) i l'humor de Gurruchaga com a conductor de l'espai. A lo llarc dels mesos que va permanéixer en emissió passaren pel programa, entre atres, Alaska, Joaquín Sabina, Javier Vargas i Julián Ruiz, primer productor de l'Orquesta Mondragón. El programa s'emetia entre les 1,30 i las 4 de la matinada i entre els seus principals colaboradors estigué el crític cinematogràfic Luis Alegre, que realisà numeroses conexions telefòniques des dels principals festivals cinematogràfics celebrats en Espanya.

  • Micro-espai "Dos en la carretera"

Dins del programa "Hoy es Domingo", presentat i dirigit per Concha García Campoy, Javier Gurruchaga colaborà en la secció "Dos en la carretera", emesa de 11:00 a 12:00 i en les que tenien cabuda temes com el cine, la música, la lliteratura o el teatre.