Premis Goya

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Els Premis Goya, Premis Anuals de l'Acadèmia o Els Goya (coneguts popularment), són els guardons otorgats de forma anual per l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya, en la finalitat de premiar als millors professionals en cada una de les distintes especialitats del cine espanyol.

Edicions i gales

La primera edició fon de l'any 1998, la celebració és anual i els premis se concedixen a 28 categories del cine. La gala dels Premis Goya comença a celebrar-se en la ciutat de Madrit i continuà fins a l'any 2017, les dos últimes s'han celebrat en dos ciutats d'Andalusia, Sevilla (2018) i Màlaga (2019), en giner de l'any 2020.

El guardó

El guardó consistix en un bust del afamat pintor saragossà Francisco de Goya realisat en bronze per l'escultor José Luis Fernández, és una réplica de l'escultura que feu en el seu temps l'escultor valencià Marià Benlliure.

La primera estatueta que es va entregar fon obra de l'escultor Miguel Ortiz Berrocal; es tractava d'una escultura desmontable, de 15 Kg. de pes i de la que eixia del bust de Goya una cambra. Des de la 4.ª edició, l'estatueta fon encarregada a José Luis Fernández, desenrollant el mateix bust de forma i pes més reduït.​

La cerimònia d'entrega dels premis té lloc entre els últims dies de giner i primers de febrer i seguix el format dels Premis Óscar.

Enllaços externs