Menton

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Menton
Menton vieille ville.JPG
País : França
Com. Autònoma:
Província:
Comarca:
Partit judicial:
Ubicació:
Altitut: 16
Superfície: 14,05
Població: 28 683
Densitat: 2041,49
Gentilici:
Predomini llingüístic:
Còdic postal: 065005
Festes majors:
Alcalde: Jean-Claude Guibal (UMP)
Pàgina web:


Menton (pronunciat [meⁿˈtaⁿ]; en idioma francés [mɑ̃tɔ̃]) és un municipi francés, situat en el departament dels Alps Marítims i en la regió de Provença – Alps – Costa Blava. En l'any 1999 tenia 28.812 habitants.

Fon fundat pels ligurs (que també fundaren Mónaco i atres localitats propenques), i despuix de diversos avatars històrics, en els que canvià de vassallage una vegada i atra, se convertí en ciutat cap a 1200. De 1346 a 1848, la ciutat de Mentó pertanygué al Principat de Mónaco, en l'única interrupció de la Revolució Francesa. Despuix d'un breu periodo en qué pertanygué a Cerdenya, en l'any 1860 passa a formar part de França, com a conseqüència d'un referèndum. Durant la Segona Guerra Mundial fon ocupada per Itàlia, de 1940 a 1943.

La llima és un dels símbols de Menton, ya que se tracta de l'única regió de França en la qual, gràcies a un incomparable microclima, fructifiquen els llimoners. Des de fa alguns anys, en el més de febrer se celebra la Festa de la llima. El geógraf Elisée Reclus li donà el sobrenom de "La perla de França".