Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nort

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
NAFTA logo.png
Bandera
 
Situación de Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nort
 
Centres de Administració
Idiomes oficials anglés, espanyol, francés
Tipo Zona de Lliure Comerç
Justin Trudeau
Donald Trump
Enrique Peña Nieto
Fundació
 • Firma Washington
 • Firma Ottawa
 • Firma México, D. F.
 • Entrada en Vigor

8 i 17 de decembre de 1992
11 i 17 de decembre de 1992
14 i 17 de decembre de 1992

1 de giner de 1994
Membres Plantilla:CAN
Plantilla:EUA
Plantilla:MEX
Superfície
 • Total
 • % agua
Fronteres

21 783 892 km²
7,4%
Terrestre: Guatemala, Belice
Marítima:Rússia, Cuba, Bahamas, Honduras, San Pedro i Miquelón (Francia), Groenlàndia (Dinamarca)
Població
 • Total
 • Densitat
Puesto 3º
478 059 000 (2015)
21.94 hab/km2
IDH (2014) Plantilla:Creciente 0,903 Molt alt
Moneda Dólar canadenc (C$, CAD)
Dólar estatunidenc ($, USD)
Pes mexicà ($, MXN
Gentilici Norteamericà, -na
Hus horari UTC -9 a UTC -4
Domini Internet .ca, .us, .mx
Sitio web tlcanhoy.org

El Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nort (TLCAN), en anglés North American Free Trade Agreement (NAFTA) i en francés Accord de libre-échange nord-américain (ALÉNA), és un acort regional entre els governs de Canadà, dels Estats Units i de Mèxic per a crear una zona de lliure comerç, en un cost reduït per a l'intercanvi de bens entre els tres països.

Este acort va ser una ampliació de l'antic Tractat de Lliure Comerç de Canadà i Estats Units que va ser firmat el 4 d'octubre de 1988 per a la formalisació de la relació comercial entre els dos països. En 1990, el bloc va entrar en negociacions per a ser reemplaçat per un tractat que incloguera a Mèxic.

El 10 de juny de 1990, Canadà, Estats Units i Mèxic acorden establir un tractat de lliure comerç, el 5 de febrer de 1991 inicien les negociacions del TLCAN, per lo que l'Acort Comercial va ser firmat pel president nortamericà George H.W. Bush, el 8 de decembre de 1992, pel primer ministre canadenc Brian Mulroney, el 11 de decembre de 1992 i pel president mexicà Carlos Salines de Gortari, el 14 de decembre de 1992, aixina mateix els tres països ho varen firmar el 17 de decembre de 1992 i va entrar en vigència a partir del 1 de giner de 1994, quan es va complir en el procediment de ratificació per part del poder llegislatiu de cada país que ho va subscriure.

En firmar-se els tractats el TLCAN es va plantejar un determini de 15 anys per a l'eliminació total de les barreres aduaneres entre els tres països. Ademés es va detallar que devien ser retirades les restriccions de varis productes, incloent vehículs de motor i peces per a estos, les computadores, els textils i l'agricultura. El tractat també protegix els drets de propietat intelectual (patents, drets d'autor i marques comercials) i va destacar l'eliminació de les restriccions d'inversió entre els tres països. Mesures relatives a la protecció dels treballadors i el mig ambient es varen afegir més tart com a resultat d'acorts complementaris firmats en 1993.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons