Vicente Badía Marín

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vicente Badía Marín
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Advocat, periodiste i escritor.
Naiximent: 12 de març de 1919
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 21 de decembre de 1995
Lloc de defunció: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya

Vicente Badía Marín (Valéncia, 12 de març de 1919 - † Valéncia, 21 de decembre de 1995), fon un advocat, croniste, escritor i periodiste valencià d'ideologia pancatalanista.

Biografia[editar | editar còdic]

Naixcut en el popular barri de Russafa, fill de Vicente Badía Cortina (de Foyos, Horta Nort) i de María Marín Ibáñez (d'Enguera, Canal de Navarrés). El seu pare fon periodiste de professió, vinculat al diari Las Provincias.

Casat en María del Rosario Carbonell Santamaría, el matrimoni tingué huit fills: Rosario, Ampar, Vicente, María Jesús, José, Rafael, Ana i Pilar.

De vocació periodística primerenca, als 13 anys d'edat (junt en un atre companyer d'estudis, en l'imprenta Bayarri del carrer Blanqueries) fa els seus primers intents per a crear un periòdic infantil. Mediats els anys trenta (1935), junt en atres companyers del barri, edita una revista d'espectàculs Actualidad, que va acabar sent una revista taurina de la que solament varen eixir cinc números.

Formació acadèmica[editar | editar còdic]

Vicente Badía era llicenciat en Dret per l'Universitat de Valéncia, Doctor graduat en Dret, Mestre de Primera Ensenyança i Pèrit Taquígraf. Estava en possessió del Curs de Llingüística Valenciana i la seua Didàctica (Nivell Superior de l'Institut de Ciències de l'Educació).

Trayectòria professional[editar | editar còdic]

Va pertànyer a l'Escala de Funcionaris Tècnics de l'Administració Local.

Treballà en el diari Hoja del Lunes (1941), posteriorment s'encarrega de la secció de prensa de l'embaixada alemana: a les órdens de José Esteve Marí feya el «Bolletí d'Informació» (1943). A l'any següent, junt en Jesús Lara Jover publica una «Guia Comercial Valenciana» (1944). En els anys successius colabora en diaris valencians: Las Provincias, Levante-El Mercantil Valenciano o Jornada. En finalisar la década s'encarrega de l'elaboració del «Bolletí Oficial del Municipi de Burjassot» (1949-1953).

A començ dels anys cinquanta s'encarrega del «Bolletí Informatiu de la Cooperativa Espanyola d'Exportació de Frutes» (1952-1954). Designat Croniste Oficial de varis pobles de la província de Valéncia: Almàssera, Torrebaja... (1953). Com a colaborador en la prensa escrita, s'inscriu en el Llibre Oficial de la Direcció general (1954).

Per nominació del governador civil de Valéncia –Diego Salas Pombo- és designat Secretari Provincial de Seminaris, en la missió d'organisar els primers cicles de conferències del Moviment Nacional: això li possibilita l'organisació dels cronistes valencians. Les primeres assamblees provincials i regionals de cronistes varen tindre lloc en el deceni 1954-1964, en les que actua com a secretari general. Aixina mateix, fon ponent en el «Congrés de Cronistes Oficials d'Espanya» (Madrit, 1958). Per este temps funda la revista Dissabte literari dels Cronistes, ingressant com a Director Numerari del Centre de Cultura Valenciana, precedent de l'actual Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), Medalla Nº 30.

Entre els anys cinquanta i xixanta dirigix les revistes de fonda tradició valenciana Sicània i Valencia Cultural (1958-1964). Per eixe mateix temps s'ocupa de la secció regional del diari Las Provincias: baix la série De los pueblos y para los pueblos publica més d'un miller d'artículs, component una singular crònica de la realitat social, econòmica i cultural de la província. Posteriorment va passar a la revista Valencia Fruits i al diari Al Día, fins al seu final.

A finals dels anys setanta (1979) torna a les seues colaboracions en prensa, escrivint en distintes publicacions valencianes -Valencia Semanal, Diario de Valencia, Noticias al Día, Saó, Rent i La Semana Vitivinícola- i catalanes –Avui i Canigó- de Barcelona.

Vicepresident de Lo Rat Penat, en la directiva encapçalada per Nicolau Primitiu. President de l'associació «País Valencià-URSS», president del III Congrés Nacional i del colectiu Valencia-Ciutat del PNPV.

Va pertànyer a la junta consultiva d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i fon President en funcions de la secció «Cronistes del Regne de Valéncia». Membre d'Unitat del Poble Valencià (UPV), vicepresident de «La Paraula Cristina» i encarregat del seu bolletí Rent, membre honorífic de «II Congrés Internacional de la Llengua Catalana» i delegat de l'associació «Porta dels Paisos Catalans» del País Valencià (sic).

Autor de colaboracions en prensa -entre els anys 1936 i 1986 publicades en diferents mijos de comunicació, entre elles, el periòdic Levante-EMV.

En lo lliterari es considera deutor de Nicolau Primitiu (1877-1971), Martín Domínguez Barberá (1908-1984) i Manuel Sanchis Guarner (1911-1981).

Obra[editar | editar còdic]

  • Compendio de geografía del Reino de Valencia (Imprenta Marí Montañana, 1955).
  • Centro de Cultura Valenciana, Sección de Cronistas del Reino (ed.). Memoria de las Asambleas de Cronistas celebradas en Valencia segons l'ordenació feta pel secretari Vicente Badía Marín (Valéncia: Imprenta Marí Montañana).
  • Aportación a la cronología del Puig.
  • Bétera, mi pueblo Ajuntament de Bétera, ed. (1955). Llibre de llectures geogràfic-històriques], per a les escoles de de Bétera; redactat per acort de l'Ajuntament de la Vila, en la colaboració de José Alejandro Pérez Tarín; publicació patrocinada per César de Prat Das (Valencia: Imprenta Marí Montañana).
  • Deu anys de Cronistas Oficials.
  • Foyos, mi pueblo Ajuntament de Foyos, ed. (1954). Pròlec de José Caruana Reig, baró de Sanpetrillo (Valencia: Impremta Fill de F. Vives Mora).
  • El libro de la Serranía. Edicions Valencia Cultural, ed. (1962). Resum geohistòric dels pobles i viles de la Serrania valenciana escrit pels seus cronistes. Prologat i ordenat per Vicente Badía Marín (Valéncia: Papelería Vila).
  • Torre Baja, mi pueblo Ajuntament de Torrebaja, ed. (1953). Llibre de llectures geogràfic-històriques, per a les escoles de Torrebaja; redactat per acort de l'Ajuntament, en la colaboració de José Alejandro Pérez Tarín. Prologat pel professor Pablo Álvarez Rubiano, catedràtic de Filosofia i Lletres de l'Universitat de Valéncia (Valencia: Papelería Vila).
  • Una teoría del cronista. Discurs llegit en la seua recepció com a director de número i resposta de l'Ilm. Sr. D. Martín Domínguez Barberá (Sucesor de Vives Mora. 1960).

Enllaços externs[editar | editar còdic]