Federic Feases

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Federic Feases
Federic Feases.jpg
Naiximent 4 de decembre de 1967
Canyamelar, (Valéncia)
Mort 5 de febrer de 1989
Activitat Escritor
Nacionalitat Espanya
Periodo Sigle XX
Gèneros Teatre, narrativa, poesia i ensaig
Federic Feases, escritor i intelectual valencianiste


Federic Feases Carrion fon un escritor i intelectual valencianiste. Naixqué en el Canyamelar (Valencia) el 4 de decembre de l'any 1967Valencia, 5 de febrer de 1989.

Biografia[editar]

Des de ben chicotet demostrà ser un ser especial, tant per les seues aptituts com per la seua qualitat humana. En el temps demostrà que ademés fon un brillant estudiant i un extraordinari amic i companyer, en una personalitat carismàtica que irradiava més allà del seu entorn.

Mentres estudiava en l´Institut Sor Isabel de Villena – lloc a on conegué a la seua inseparable parella i musa inspiradora, la dona que hauria d'omplir el seu cor: Àngels Brull Gregori (Angi) -, creà en l'Institut la revista Cla en la que escrivia en el seudònim d´Anfos Alacant. També és en eixa época quan ingressà en Taula Nova Valenciana, un partit polític valencianiste de centre que tingué una vida breu integrada majoritariament per un grup de jovens valencianistes que iniciaren una llabor formativa i de conscienciació valencianista i nacionalista a l'ampar de l´associació Valéncia 2000, presidida pel recordat Francesc Domingo (Paco Domingo). Es el moment en que realisa els cursos de llengua valenciana de Lo Rat Penat i forma, junt ad atres companyers l´Associació Jovenil Poble Nou de la Mar que tants proyectes duria a terme i que es convertí en nucleu de confluència de les activitats creatives dels poblats marítims.

Portada de la novela “En un temps llunta i un païs desconegut” de Federic Feases, Ed. Lo Rat Penat (1994)

Participà en politica, en Convergència Valenciana, partit politic valencianiste de centre que tingué una vida breu, i fon simpatisant de ENV. Durant la seua estada en la Facultat de Filologia en l'Universitat de Valéncia, a on estudià Filologia Valenciana, obtenint innumerables matrícules d´honor, es triat Delegat d´Estudis i treballà, profitosament, en el Departament de Teoria dels Llenguages. Es en esta época quan impulsarà, en companyia d'un amic, les Tertulies d'El Cabanyal, uns encontres de treball i debat en els quals van plasmant un corpus valencianiste en clau nacionalista, i en els que participaren, entre uns atres: Artur Ahuir, Felip Bens, Vicent Flor, Voro López, Alícia Palazón, Josep Lluís Ferri, J. Carles Prosper, Miquel Àngel Navarro, Mª Josep Ferrer, Víctor Pascual, Pasqual Montesinos i, clar, Àngels Brull.

En l'estima guanyada de molts professors i companyons fon llicenciat postumament quan encara li faltava un curs per a acabar la carrera.

La producció que nos deixà este escritor valencianiste, este intelectual nacionaliste valencià, es vastíssima i abastix totes les branques: teatre, narrativa, poesia i ensaig, encara que molta ha quedat inèdita o s'ha publicat molt fragmentada. A pesar de la seua curta vida arribà a obtindre el reconeiximent lliterari en un accèssit a la Flor Natural en els Jocs Florals de Lo Rat Penat quan a soles tenía 17 anys, i a l'any següent, en 1986 obtingué el màxim guardó lliterari en els Jocs Florals de Paterna. Te publicada una novela – en caràcter pòstum - que és un crit a la llibertat dels sers i dels pobles, un crit contra el dogmatisme i els estats anuladors de les llibertats: En un temps lluntà i un país desconegut, editada per Lo Rat Penat en 1994.

Fallí el 5 de febrer de 1989, als 21 anys, en companyia de la seua novia Angi en un tràgic accident, provocat per un colp de vent que feu es derrocara un mur i es desplomara sobre el coche en el que venien de participar en una de les tantes activitats, de les quals eren ànima i motor, quan tenien pensat casar-se en l'estiu d'eixe mateix any. Les despulles d'abdós jauen juntes en el Cementeri del Cabanyal.

El Cabanyal es vestí de dol i els seus amics li retrérem diversos homenages, entre ells la representació en l'Ateneu Marítim d'un montage audiovisual que havia preparat mesos abans de faltar, "Pantigínia".

Fon nomenat Fill Predilecte del Cabanyal i l'Ajuntament de Valencia rotulà un carrer en el seu nom i el de la seua novia. Fon nomenat Fill Predilecte del Cabanyal i l´Ajuntament de Valéncia rotulà un carrer en el seu nom i en el de la seua novia. El nom de Fede i Angels ha segut recuperat per a titular diversos premis lliteraris i distintius, com ara el Premi Fede Feases de Novela per a premiar la millor novela escrita en llengua valenciana, que otorga l'Entitat Cultural Valenciana El Piló de Burjassot, o el premi destinat a reconéixer la llabor valencianista d'un jove que otorgava l'Associació Amics de la RACV.

Premis[editar]

  • Guanyador de la Flor Natural dels Jocs Florals de Paterna en 1988.

Enllaços externs[editar]