Burjassot

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Ermita de Sant Roc en Burjassot

Burjassot (en castellà Burjasot), és un municipi de la Comunitat Valenciana, Espanya.

Pertany a la província de Valéncia i es troba situat en la zona oest de l'àrea metropolitana de Valéncia, en la comarca de l'Horta Nort.

Geografia[editar | editar còdic]

Burjassot se troba situada al noroest de la ciutat de Valéncia, dins de la seua àrea metropolitana. La superfície del terme és quasi plana. No obstant, en la zona occidental del municipi hi ha unes chicotetes llomes que conseguixen una altura màxima de xixanta metros que servixen de llímit a l'Horta de Valéncia. Com tota la comarca, posseïx un clima mediterràneu.

Se pot accedir ad esta localitat a través de les llínees 1 i 4 de MetroValencia.

Localitats llimítrofs[editar | editar còdic]

El terme municipal de Burjassot llimita en les localitats de Godella, Paterna i Valéncia totes elles de la província de Valéncia.

Accessos[editar | editar còdic]

Per la seua rodalia a la capital s'ha convertit en un important nuc de comunicacions per a la comarca, seguint travessant el seu terme per la llínea 1 de Metro Valéncia i la llínea T4 de Metro Valéncia, aixina com llínies d'autobusos de la EMT i del Consorci Municipal de Transports(CMT). Per carretera és possible aplegar per la CV-35 (pista d'Ademús / Av. Corts Valencianes) i per la avinguda de Burjassot de la capital valenciana.

Història[editar | editar còdic]

L'orige de la localitat se troba en una alqueria musulmana. Esta alqueria estaria fortificada com denota el significat del seu nom provinent de la senya que confirma l'orige del seu nom de l'àrap burg torre i sot bosc. És per allò que en l'escut actual de la localitat apareix una torre i un arbre.

En canvi la primera menció existent sobre la localitat apareix en el Llibre del Repartiment en el qual se pot llegir que despuix de la conquista de la ciutat de Valéncia per part de Jaume I d'Aragó fon donada a Garcia Pérez Figuerola en l'any 1237 seguint sent revocada esta donació a penes un any més tart per a passar a mans de l'Abat del Monasteri de Santa Maria de Ripoll. En 1258 tornà de nou a mans del seu primer propietari i més tart a la Corona, que la mantingué fins a l'any 1360 quan fon donada a Sancho Tena. En 1389 fon adquirida pel juriste Micer Doménech Mascó qui transformà el castell en un palau residencial. En l'any 1425 fon adquirida per l'almoina del bisbat de Valéncia que la mantingué en les seues mans fins a l'any 1568.

En esta época es produí un dels episodis més importants de l'història de Burjassot al ser mort el 19 de maig de l'any 1522 el misteriós líder de les Germanies conegut com “l'Encobert” que es refugià en Burjassot en acabant de fracassar la seua revolta.

En l'any 1600 fon adquirit per Sant Joan de Ribera, per aquell temps bisbe de Valéncia. Despuix de la seua mort cedí la localitat del Corpus Christi que ell mateix fundà, al qual pertocà fins a l'abolició dels senyorius.

En l'any 1823 el general Sempere establí una junta per a dirigir les operacions militars durant l'invasió dels Cent Mil Fills de Sant Lluís. En 1837 durant la primera guerra carlista s'efectuà una escaramussa coneguda com Acció del Pla del Pou en la que feren presoners numerosos soldats lliberats sent fusilats 37 d'ells.

Demografia[editar | editar còdic]

Conta en 38.712 habitants en l'any 2021 segons el cens del INE.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Municipis de l'Horta Nort
Albalat dels Sorells    Alboraya    Albuixech    Alfara del Patriarca    Almàssera    Bonrepòs i Mirambell    Burjassot    Emperador    Foyos    Godella    Massalfassar    Massamagrell    Meliana    Moncada    Museros    La Pobla de Farnals    Puçol    El Puig    Rafelbunyol    Rocafort    Tavernes Blanques    Vinalesa