Bonrepòs i Mirambell

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Bonrepòs i Mirambell. Iglésia i carrer Major

Bonrepòs i Mirambell (en castellà Bonrepós y Mirambell), és un municipi de la Comunitat Valenciana, Espanya. Pertanyent a la província de Valéncia, en la comarca de l'Horta Nort. Te una població de 3.629 habitants (INE 2017).

Geografia

L'escàs terme municipal d'un quilómetro quadrat està situat en l'Horta de Valéncia. La seua superfície és totalment plana en un llauger pendent de nortoest a surest sense que existixca cap accident geogràfic. El Barranc del Carraixet eixercix de llímit per l'oest i el sur del municipi.

El clima és clima mediterràneu; els vents dominants són els del nort, ponent i llevant; este últim és el que provoca les pluges, generalment de autumne a primavera.

Barris

El principal núcleu de població és el poble de Bonrepòs, situat en el marge esquerre del Barranc del Carraixet; el casseriu de Mirambell, forma quasi un sol núcleu urbà en Bonrepòs, i hi ha població disseminada per unes quantes alqueries.

Localitats llimítrofes

Bonrepòs i Mirambell llimita en les localitats d'Almàssera, Tavernes Blanques, Vinalesa i en les pedanies valencianes de Carpesa i Cases de Bàrcena.

Història

L'orige de la població és l'alqueria musulmana de Bonrepòs que despuix de la conquiste per part de Jaume I va passar a ser territori de realenc. Pròxim a esta es trobava el casseriu de Mirambell que fon poblat per moriscs fins a la seua expulsió del Regne de Valéncia en l'any 1609.

En l'any 1472, Joan II dona les terres de Bonrepòs a Francesc Jardí de Menaguerra. Durant el sigle XVI es produïxen diversos canvis d'amos passant a les mans dels Montoliu i els Mira-sol i Talamantes. En l'any 1574 Bonrepòs se segrega de la parròquia de Carpesa depenent d'ella Mirambell i Cases de Bàrcena.

Finalment en l'aument demogràfic del sigle XX s'unifiquen els núcleus de població de Bonrepòs i de Mirambell.


Municipis de l'Horta Nort
Albalat dels Sorells    Alboraya    Albuixech    Alfara del Patriarca    Almàssera    Bonrepòs i Mirambell    Burjassot    Emperador    Foyos    Godella    Massalfassar    Massamagrell    Meliana    Moncada    Museros    La Pobla de Farnals    Puçol    El Puig    Rafelbunyol    Rocafort    Tavernes Blanques    Vinalesa