Òscar Rueda

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Òscar Rueda i Pitarque
Oscar rueda.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Ingenier, professor i escritor.
Naiximent: 1976
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Òscar Rueda i Pitarque (Valéncia, 1976) és un ingenier, escritor i professor de llengua valenciana.

Estudis[editar | editar còdic]

Òscar Rueda és Ingenier Geòlec i Ingenier Tècnic d'Obres Públiques per l'Universitat Politècnica de Valéncia. També és Especialiste Universitari en Prevenció de Riscs Laborals per l'Universitat de Valéncia.

Desenrolla la seua llabor professional en l'empresa privada, havent-se especialisat en el camp de l'ingenieria del trànsit i la coordinació de seguritat i salut.

Trayectòria cultural[editar | editar còdic]

Òscar és també professor de Llengua Valenciana per Lo Rat Penat, sent l'actual Director dels Cursos de Llengua i Cultura Valenciana i Vicepresident de Formació de dita entitat.

És secretari de l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA), agregat colaborador de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV i president fundador de l'associació cultural Casal Bernat i Baldoví.

En setembre de l'any 2019 fon designat també Acadèmic electe de Número de la RACV.

També és president fundador de l'entitat Foment de les Lletres Valencianes, que té per objectius la difusió i conreu de la cultura i la llengua valenciana i que utilisa per ad eixos fins l'edició de llibres i revistes en l'idioma valencià. A través d'ella, és actual copropietari del sagell editorial L'Oronella, que porta editats més de 200 llibres en llengua valenciana, i membre del consell de redacció de la revista Lletrafaller.

Columniste semanal en el diari Las Provincias, participa de forma habitual en les tertúlies de prosa de la AELLVA, en les quals ha presentat diversos treballs de narrativa curta, arreplegats en el llibre colectiu Clams de futur. Ha participat com a colaborador en l'Historia del Llevant UD, de Felip Bens i José Luis García Nieves. Colabora en les revistes Renou, editada per la Cardona Vives de Castelló, Lletraferit i Solcant les lletres, la revista digital de la AELLVA.

Interessat per la llengua i les tradicions valencianes, ha impartit vàries conferències sobre la llengua, les senyes d'identitat i les falles. Manté també dos blogs de temàtica cultural valenciana.

Acadèmic de la RACV[editar | editar còdic]

Òscar Rueda, fon nomenat acadèmic de número de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), en la sèu de la RACV, el 23 de juny de 2020, el seu discurs es va centrar en la 'llingüicitat' del valencià, titulat Sobre la llingüicitat de l'idioma valencià i la seua viabilitat futura, en allò que constata que és una llengua individualisada i que no està subordinada a una atra varietat llingüística i entre atres coses, digué:

El futur de la llengua està en mans dels propis valencians
(Las Provincias, 24.6.2020)

Guardons[editar | editar còdic]

Està en possessió de la Palma Dorada al valencianisme jovenil 2012, otorgada pel Grup Cultural Ilicità “Tonico Sansano” d'Elig; de la Creu de Sant Jordi, otorgada per l'Insigne Capítul de Cavallers del Centenar de la Ploma en 2013; i del premi Fadrí - Josep Mª Guinot de les Lletres Valencianes, otorgat per l'Associació Cultural Cardona Vives de Castelló en 2014.

En l'any 2014 fon declarat Escritor de l'Any per la AELLVA i en l'any 2018 se li va concedir el Premi Senyera 2018 de la Plataforma Valencianista.

Obra[editar | editar còdic]

  • Senyera valenciana. Símbol de llibertat (Ed. L'Oronella, 2013).
  • ¿Té futur la normativa de l'idioma valencià? (Ed. Mosseguello, 2014).
  • L'Alambor. 100 Reflexions Valencianes (Ed. L'Oronella, 2016).
  • La Senyera valenciana. Historia y simbolismo (2017).

Participà també en el llibre colectiu Habitar Valéncia (Ed. Mosseguello, 2013) en la seua ponència en les Jornades dels Escritors de 2013, sobre el lèxic valencià en l'arquitectura i l'ingenieria civil.

Igualment, ha participat com a informant en el Diccionari General de la Llengua Valenciana de la RACV, dirigit per Voro López. Ha format part de l'equip redactor de la Nova Gramàtica de la Llengua Valenciana (RACV-Lo Rat Penat, 2015), en calitat de coordinador.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]