Felip Bens

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Felip Bens
Felip Bens i Carrión.jpg
Naiximent 1969
Cabanyal, (Valéncia)
Activitat Escritor, periodiste i editor
Nacionalitat Espanya
Periodo Sigle XX
Gèneros Narrativa
Obres principals All i Pebre


Felip Bens i Carrión és un escritor, periodiste i editor valencià. Va nàixer en El Cabanyal (Valéncia) en 1969.

Es llicenciat en Ciències de l'Informació, ha treballat i colaborat en diversos mijos de comunicació valencians com Levante-EMV, Las Provincias, “Hoja del Lunes” en una série de reportages sobre la Guerra dels Balcans, Euro-26, Cla, Lo Rat Revista, etc.

Participà en les històriques tertúlies valencianistes del Cabanyal, impulsades per l'intelectual Federic Feases, en la Tertúlia de la Germania i en les Tertúlies Filosòfiques.

Com a escritor a obtés el Premi de Narrativa "Lo Crit del Palleter" 1991 en la novela "All i Pebre" i el Premi Narrativa Miquel Adlert Noguerol en 1992 dels Jocs Florals de Paterna en la novela "Les Sabates de pell de puça". També obtingué el Premi Ciutat de Valéncia de l'Ajuntament de Valéncia en la seua obra "En despertar", en coautoria en Sandra López.

Des de l'any 2012 Felip Bens escriu d'acort en la normativa llingüística de l'AVL, en la qual ha escrit "La Cuina del Cabanyal" (2012), "València al mar" (2016) i "Dones e Altri" (2018), totes en l'editorial Drassana. En l'any 2016 va adaptar a eixa normativa la seua novela "El cas Forlati", anteriorment publicada per l'editorial L'Oronella en Normes d'El Puig.

Editor

Com a editor, Felip Bens, jugà des de l'editorial L'Oronella, fundada per ell, un paper fonamental com a dinamisador de la vida cultural valenciana i difusor de la lliteratura en llengua valenciana. La seua tasca en este sentit, possiblement, no li ha segut reconeguda com caldria. Actualment, l'Oronella està gestionada per l'associació sense ànim de lucre Foment de les Lletres Valencianes.

També és el fundador de la revista cultural i lliterària Lletraferit, publicada des de 1996 íntegrament en llengua valenciana. La revista passa dels 100 números.

Obres

Portada del llibre El País d'Ur (1999) de Felip Bens. Ed. L'Oronella

Premis

  • Premi de Narrativa "Lo Crit del Palleter" 1991 en la novela "All i Pebre".
  • Premi Narrativa Miquel Adlert en 1992 dels Jocs Florals de Paterna en la novela "Les Sabates de pell de puça".
  • Premi XII Edició "Ciutat de Valéncia" de l'Ajuntament de Valéncia (1993) en la seua obra "En despertar".

Vore també