El Perelló (Valéncia)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Gola de El Perelló

El Perelló és una entitat local menor pertanyent al municipi valencià de Sueca, en la Comunitat Valenciana (Espanya).

Història[editar | editar còdic]

La població pren el seu nom del canal del Perelló, en el marge dret del qual s'alça.​ El primer núcleu de població es va conformar gràcies als peixcadors de l'Albufera, que varen alçar barraques i atres vivendes entre la mar i el canal.

Posteriorment, sobretot a partir de la década de 1960 es va convertir en lloc d'estiueig, principalment per a la població de Valéncia i la Ribera Baixa.

En época recent s'han construït numerosos blocs d'apartaments i servicis turístics.

Fins a l'any 1999, El Perelló estava considerat com a pedania del municipi de Sueca. En dit any es va constituir en Entitat d'Àmbit Territorial Inferior al Municipi i actualment és una Entitat Local Menor.

Demografia[editar | editar còdic]

En l'any 1970 la població estable era de sol 749 habitants; en l'any 2003 hi havia 1.531 i en l'any 2013 contava en una població censada de 2563 habitants.

Segons les senyes de del cens del INE, en l'any 2017, contava en una població censada de 1.854 habitants.

En els mesos estivals la població pot alcançar estacionalment els 40.000 habitants.

Economia[editar | editar còdic]

L'economia del Perelló està centrada principalment en el sector turístic, donada la seua condició de poble coster i la seua ubicació en ple Parc Natural de l'Albufera.

Seguix conservant certa importància l'agricultura, sobretot de l'arròs i cultius en hivernàcul.

És molt conegut, a nivell local, entorn i la ciutat de Valéncia, la tomata del Perelló varietat autòctona de la zona, que es distinguix pel seu excelent sabor i la peculiar forma que presenta; igualment són de destacar la carabassa per a torrar, de consum local, els pimentons i el meló d'Alger.

Patrimoni[editar | editar còdic]

Iglésia de Sant pasqual Bailon en El Perelló
  • Iglésia antiga de sant Pascual Bailón: s'ubica en el caixco antic de la població i està declarada Be de Rellevància Local.​

Festes[editar | editar còdic]