Jocs Florals

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Cartell dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia 2008 de Lo Rat Penat, els premis lliteraris més importants en llengua valenciana des de l'any 1879

Els Jocs Florals o Floralia (llatí: Ludi Florensei) varen ser instaurats en l'antiga Roma, celebrant-se del 28 d'abril al 3 de maig. Estan dedicats a la deesa Flora. La seua celebració és anual des de l'any 173 a. C.. Estos jocs, com atres jocs romans, tenien un orige religiós.

En l'actualitat els Jocs Florals se celebren en molts llocs, són certàmens lliteraris promotors i difusors d'una llengua, en els que es premien obres lliteràries en prosa i en vers.

Orígens[editar | editar còdic]

L'orige dels Jocs Florals en Valéncia es troba en els que celebrava l'Académie dónes Jeux floraux en Toulouse (França), instaurats en l'any 1323 per la Sobregaia Companhia dels Set Trobadors i es varen celebrar fins a l'any 1484. També es denominaven Jocs de la Gaya Ciència ('Alegre' Ciència era el nom Donat a la poesia). Ad estes festes també concorrien trobadors i poetes de la Corona d'Aragó.

Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia[editar | editar còdic]

Jocs Florals de l'any 1910 de Valéncia

Els Jocs Florals s'instauraren en Valéncia en l'any 1879, organisats tradionalment per Lo Rat Penat, que encara hui en dia és l'institució que els organisa tots els anys, en valencià, en molt major esplendor que a finals del sigle XIX i principis del sigle XX, per la numerosa participació de poetes en la justa lliterària i la quantia dels seus premis, que són dèsset en total.

Els Jocs Florals de Lo Rat Penat són els premis lliteraris en llengua valenciana més prestigiosos i antics i des de la seua institució en 1879 s'han celebrat anualment i a soles en causes excepcionals se suspengueren, com succeí en el anys 1884 i 1890 a conseqüència de l'epidèmia del còlera en estos dos anys i durant el trieni 1936-1939, anys de la Guerra Civil espanyola.

A part dels Ordinaris que inclouen la Flor Natural, la Viola d'Or, la Englantina d'Or, poesia festiva, teatre i narrativa, estan els Extraordinaris patrocinats per institucions i empreses de tota la geografia valenciana, com l'Ajuntament de Valéncia, la Diputació de Valéncia, la Diputació de Castelló, la Diputació d'Alacant, la Generalitat de Valéncia, l'Arquebisbat de Valéncia, etc.

"Els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia" conten en 35 "Mestres en Gai Saber", i dos dònes que han guanyat la Flor Natural. També conta en prou "Honorables Escritors" que han obtengut un mínim de 3 premis ordinaris. Entre els Mantenedors ha tengut llorejats com Blasco Ibáñez o Niceto Alcalá-Zamora i en 1914 i 1999 les mantenedores foren senyores. La Regina ocupa la Cadira d'Or i és triada alternant les tres províncies valencianes i per comarques. L'acte solemne es realisa en el Teatre Principal de Valéncia en l'assistència de les màximes autoritats de la Comunitat Valenciana, havent-se celebrat en 2008 la CXXV edició, sent Mª Luz Lladró Sala la Regina i actuant com a mantenedor Antonio Gala.

Jocs Florals internacionals[editar | editar còdic]

Els Jocs Florals inspiraren la celebració, a partir de l'any 1909, dels Jocs Florals Internacionals, el concurs lliterari en esperanto de més prestigi abans de la segona guerra mundial.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]