Josep Peris Celda

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Josep Ernest Peris Celda
Periscelda.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Escritor, autor teatral i poeta
Naiximent: 11 de decembre de 1882
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 14 de novembre de 1960
Lloc de defunció: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya

Josep Ernest Peris Celda (Valéncia, 11 de decembre de 1882 - 14 de novembre de 1960), fon un escritor, autor teatral i poeta en llengua valenciana. És l'autor de més de cent obres en valencià.

Biografia

Son pare fon un gran aficionat al teatre, i va transmetre la seua afició al seu fill, unint-se als 9 anys a una companyia de sarsuela. A pesar d'iniciar estudis com a dibuixant en l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, pronte mostra el seu inclinament com a escritor, demostrant en el seu debut un gran mestrage en la versificació. El seu estil propenc al poble, al que representa plenament en les seues obres, i el seu llenguage tradicional i pur, reflectixen la parla viva dels valencians, i el convertixen en un dels autors més importants del teatre valencià del sigle XX.

Fon un autor prolífic, creador de 112 obres dramàtiques, 102 d'elles en Llengua Valenciana, que van des del teatre fins a la sarsuela, passant per la revista musical, la comèdia o el apropòsit faller; este últim consistix en una obra de teatre o sainet l'argument del qual està relacionat directament en l'acte de la presentació de la Fallera Major i la seua Cort d'Honor, i està escrit expressament per ad este acontenyiment, el qual es produïx despuix de finalisar la representació de l'obra, habitualment interpretada i dirigida pels propis fallers de la comissió.

Debutà com a autor teatral en "Tres artistes de porche", estrenada el 2 de març de 1902 en el teatre El Mig Dia de Russafa. En l'any 1911 escriu la que per a molts és la seua obra de major profunditat lliterària, "Terres malaïdes", adaptació en quatre actes de la novela de Vicent Blasco Ibáñez "La Barraca". El 21 de juny de 1918 estrena "Nelo Bacora", potser una de les seues obra més conegudes, i que hui en dia seguix sent representada per comissions falleres i grups de teatre.

El 12 de maig de 1923 estrena en el Saló Novetats de Valéncia el seu sainet "¡A la coronació!", creada en motiu de la Coronació de la Verge dels Desamparats. Una atra de les seues obres, "Salpicón de anguilas", creada en colaboració en Josep Beut Pastor i en música del mestre Miguel Asensi, inauguraria en 1931 en el desaparegut teatre Moulin Rouge de Valéncia. Hem citat només algunes de les seues peces més destacades. La seua obra és tan àmplia, que seria impossible desgranar-la tota: "Cels de novençá - Celosies de recén casat" (1917), "¡Ací no quede ni u! (1918), "La rosella" (1920), "Arròs en fesols i naps" (1921) "¡Pepico!" (1926), "Cacaus i tramusos" (1927)...

Fon l'autor de més de xixanta llibrets de falla, per els que va obtindre numerosos premis i guardons. De fet, la seua importància en el món dels llibrets queda reflectida en el Premi Extraordinari que l'associació cultural Lo Rat Penat dona en el seu nom, dins del seu Concurs de Llibrets de Falla. Va aplegar inclús a plantar una falla en l'any 1930, sent molt possiblement l'autor de l'idea original i dels versos de cada escena; desconeixem l'emplaçament de dita falla, que sense dubte constituïx un fet curiós.

També fon l'autor de vàries obres narratives i alguns llibres divulgatius, com "El gran joc del Truc" (1958), sobre l'orige i reglament d'este célebre joc de cartes valencià, i tan popular en el món faller. També va editar un llibre de poesies, "Rialles del voler", publicat cap a l'any 1920. En l'any 1988 l'editorial Nova Valéncia va publicar una recopilació de les seues obres de teatre, llibrets de falla i poemes, baix el títul: "Perfil: Selecció de versos".

Reconeiximents

Faltà en la ciutat de Valéncia el 14 de novembre de l'any 1960. En la seua memòria, té dedicada una placa commemorativa en la casa a on va viure i va escriure la major part de les seues obres, en el número 8 del carrer de Soguers, en el barri del Carme de la ciutat de Valéncia.

En eixe lloc, moltes comissions falleres, principalment del barri del Carme, es donen cita tots els anys, el dia 19 de març, per a rendir un emotiu homenage ad este gran escritor.

Referències

Enllaços externs