Proyecte:Els 5 pilars

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Totes les polítiques oficials de L'Enciclopèdia deuen basar els seus principis en cinc pilars que definixen el caràcter de l'enciclopèdia:


BluePillar.svg
L'Enciclopèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, de les enciclopèdies especialisades i dels almanacs. L'Enciclopèdia no és un diccionari, ni una colecció de texts originals, ni una màquina de propaganda, ni un periòdic, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines auto-promocionals, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços. Tampoc és el lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; tots els editors deuen impedir que L'Enciclopèdia es convertixca en una font primària i deuen esforçar-se per a conseguir l'exactitut en els artículs.
GreenPillar.png
L'Enciclopèdia busca el <<punt de vista neutral>> , és dir, intenta conseguir que els artículs no advoquen per un punt de vista en concret. Açò requerix oferir l'informació des de tots els ànguls possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context als artículs per a que els llectors comprenguen totes les visions, i no presentar cap punt de vista com <<el verdader>> o <<el millor>>. Açò implica citar fonts autorisades que puguen verificar-se sempre que siga possible, especialment en temes polèmics. Cada volta que aparega un conflicte per a determinar quina versió és la més neutral, deu declarar-se un periodo de reflexió per mig d'un cartell de discutit en l'artícul. S'aclarixen els detalls en la pàgina de discussió i es provarà de resoldre la disputa en calma.
YellowPillar.png
L'Enciclopèdia es de contingut lliure de manera que tot el text està disponible baix la Llicència de Documentació Lliure GNU (GFDL). Açò significa que L'Enciclopèdia es pot distribuir i enllaçar. Deuràs acceptar que qualsevol podrà modificar en qualsevol moment i sense avisar els teus artículs i que ningú els vigilara. Qualsevol text en que contribuïxques podrà ser editat i redistribuït sense permís per tota la Comunitat. No incorpores materials en drets d'autor ni treballs en una llicència incompatible en la GFDL.
OrangePillar.png
L'Enciclopèdia seguix unes normes d'etiqueta . Respecta als teus companyons enciclopedistes fins i tot quan no estigues d'acort en ells. Comporta't civilisadament. Evita els atacs personals i les generalisacions. Mantin la calma quan se crispen els ànims; evita les guerres d'edicions; recorda que hi ha 16 000 artículs en la L'Enciclopèdia en valencià en que pots treballar. Actua en bona fe, sense sabotejar L'Enciclopèdia per a recolzar els teus arguments. No uses porritos per a fer el mal o per a evitar les polítiques. Sigues obert, acollidor i inclusiu.
RedPillar.png
L'Enciclopèdia no té normes fermes mes allà dels cinc principis generals enunciats ací. Sigues valent creant, traslladant i modificant artículs, perque la gràcia d'editar es que, encara que es perseguix, no es requerix la perfecció. I que no t'esglaye editar per por a posar-ho tot cap per avall. Totes les versions anteriors dels artículs estan guardades, aixina que no hi ha forma de que pugues fer malbé per accident L'Enciclopèdia o de destruir el seu contingut irremediablement. Per això recorda: tot lo que escrigues ací passarà a la posteritat.