Tercera via del nacionalisme valencià

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

La tercera via o el tercerviísme valencià és l'ideologia que intenta suplantar el rol llegítim que el valencianisme desempenya en la societat valenciana. Se podria dir que és una forma de parasitisme destructiu respecte al valencianisme.

Existixen bàsicament dos formes de terceres vies:

  • Tercera via pancatalanista.
  • Tercera via nacionalista espanyola.

Les dos copien actituts i elements tradicionals del valencianisme per a paréixer valencianistes i intentar substituir socialment ad estos; i les dos es beneficien mútuament ya que (al defendre principis contraposts) es donen sentit de ser l'una a l'atra.

Tercera via pancatalanista[editar | editar còdic]

Esta corrent sorgix com una escissió interna dels pancatalanistes valencians, al vore l'escassa repercussió política i social que obtenia el pancatalanisme en terres valencianes. Alguns pancatalanistes es donaren conte de que devien canviar de discurs i/o de formes si volien calar entre els valencians, aixina com de que lo més pràctic era adoptar algunes actituts i símbols tradicionalment típics del valencianisme (i tradicionalment rebujats pel pancatalanisme) sense renunciar del tot ad una doctrina pancatalanista o fusteriana. La tercera vía (és dir, ni pancatalanisme ni valencianisme, sino un punt mig entre estos), es basa puix en una incongruència doctrinal (per l'antagonia dels conceptes que aglutina), i es podria definir com un pancatalanisme maquillat de valencianisme, que mescla tant símbols pancatalanistes (com la quatribarrada i les seues versions) com símbols valencianistes (com la Real Senyera i les seues versions).

El nomenat Estatut de Benicàssim pot ser considerat la primera plasmació de l'espirit tercerviíste.

Pertanyen ad este grup partits com el Bloc Nacionalista Valencià i República Valenciana, entre atres. Els principals punts que defenen estos partits, són la creació d'una constitució valenciana que permeta a la Comunitat Valenciana organisar-se en una "República Valenciana" (federable en Catalunya i Mallorca), i la normativisació i normalisació del valencià, supeditat al català. Atre partit que podria ser considerat tercerviíste és Opció Nacionalista Valenciana, puix diu estar en contra dels països catalans, diu reivindicar l'independència del valencià respecte al català, i l'us de les Normes del Puig de la RACV; pero utilisa les Normes de Castelló i accepta l'AVL.

Tercera via nacionalista espanyola[editar | editar còdic]

Representada per gent afí a España 2000, Alianza Nacional, la Falange Espanyola, o el PPCV. Solen ser de dreta o ultradreta.