José María Aznar

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
José María Aznar
Jose Maria Aznar DF-SD-05-00920.jpg
Aznar en l'any 2003
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Inspector de facenda
Naiximent: 25 de febrer de 1953
Lloc de naiximent: Madrit
Defunció:
Lloc de defunció:

José María Alfredo Aznar López (Madrit, 25 de febrer de 1953), conegut com José María Aznar, és un polític espanyol membre del Partit Popular, del que fon president entre els anys 1990 i 2004. Fon el quart president del Govern d'Espanya (1996-2004) des de la Transició, despuix de la seua victoria en les eleccions generals de l'any 1996.

Cites[editar | editar còdic]

L'orige de la Acadèmia Valenciana de la Llengua està en les eleccions generals de 1996; Aznar necessitava a Convergència i Unió per a ser president, Pujol posà com a condició acabar en el «secessionisme» llingüístic valencià, creant una acadèmia valenciana de la llengua catalana que diguera que el valencià era català i assumira la normativa ortogràfica i gramatical del Institut d'Estudis Catalans, Aznar encomanà a Zaplana que aixina fora, Zaplana creà la AVL i junt en el PSPV nomenaren una majoria d'acadèmics que feren realitat els desijos de Pujol. La nova AVL adoptà, sense debat, la normativa catalana i definí el valencià com a «varietat d'esta llengua (el català) parlada a la Comunitat Valenciana», contradient l'Estatut que diu que és un idioma, publicà un diccionari en totes les formes catalanes i la majoria de les valencianes i una gramàtica idèntica a la catalana que arreplega, a peu de pàgina o en segon lloc, les formes valencianes que considera en molts casos dialectals i pròpies de registres informals. L'objectiu de Pujol està complit.
¿Per a qué servix la AVL? per Voro López. Acadèmic de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (Las Provincias, 31.10.2019

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Predecessor:
Felipe González
Escudo de España (mazonado).svg
President del Govern d'Espanya

1996-2004
Successor:
José Luis Rodríguez Zapatero