Juli Moreno i Moreno

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Juli Moreno»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Juli Moreno i Moreno
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Historiador i professor de llengua valenciana
Naiximent:
Lloc de naiximent: Montroy, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Juli Moreno i Moreno, naix en la població de Montroy (Valéncia), en La Vall dels Alcalans (La Ribera Alta). És un historiador i professor de llengua valenciana.

Biografia

Estudis

És Mestre-Diplomat per l'Escola Universitària del Professorat d'Educació General Bàsica de Valéncia. Llicenciat en Geografia i Història per l'Universitat de Valéncia i Professor de llengua valenciana per Lo Rat Penat.

Trayectòria cultural

Ha segut director de la Secció de Llengua i Cultura Valencianes de Lo Rat Penat des de l'any 1990 fins a l'any 1998; entitat de la que ha segut també, Secretari General des de l'any 1990 fins a l'any 1998.

Fundador, secretari i president de l'Agrupació Cultural "Els Alcalans" de Montroy. Ha eixercit la seua professió de mestre des de l'any 1984 fins a l'any 1996, sent ara responsable de diferents programes jovenils en l'Administració Autònoma. Ha organisat i dirigit diferents cursos de Cultura Valenciana en diferents associacions del Regne de Valéncia. És president de l'associació Rogle Constanti Llombart de Cultura Valenciana des de l'any 2005.

Premis

Ha guanyat diversos premis en els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia i està en possessió de diferents distincions: La Medalla dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia per la seua dedicació ratpenatista (1983), el Premi "Fede i Àngels" concedit per l'Associació Amics de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (1993), Medalla d'argent de Lo Rat Penat per la seua llabor i participació en la redacció i com a colaborador en la revista Lo Rat (1995) i està en possessió del Premi Fadrí "Josep Mª Guinot a les lletres valencianes" de l'associació Cardona i Vives", concedit per esta entitat castellonenca en l'any 1999.

En l'any 2018, Juli Moreno és premiat en el Premi Llealtat que otorga l'entitat cultural valenciana Grup d'Acció Valencianista (GAV).

Obra

Portada del llibre "Francesc de Vinatea"

És autor d'Aproximació a l'història de Lo Rat Penat, 1994, i coautor de diferents publicacions, entre les que destaquen:

Ha colaborat també en l'elaboració del Diccionari de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).

Ha participat en programes de ràdio, pronunciat conferències, presentant llibres i publicacions, guioniste i co-guioniste d'espectàculs dels Jocs Florals, a més de coordinador-responsable dels actes commemoratius que Lo Rat Penat organisà en el 600 aniversari de la mort d'Ausias March (1998) i és assessor tècnic i llingüístic de la Secció de Publicacions de Lo Rat Penat.

Cites

Raonaments en l'Historiador Juli Moreno. Sor Isabel de Villena es considerada la primera feminista. En la seua obra "Vita Christi" (1497) escrita en Llengua Valenciana, lloa la figura de la Mare de Deu, i posa en valor a les dones.
Entrevista a Juli Moreno (Raonem TV. Punt d'encontre Manolo Soler, 20.04.2020)

Vore també

Enllaços externs