L'Alt Vinalopó

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
L'Alt Vinalopó
Mapa de l'Alt Vinalopó.png
País Espanya
Província Alacant
Capital Villena
Municipi 7
Àrea 644.76 km²
Habitants
Densitat
54 061 hab..
hab./km²

L'Alt Vinalopó és una comarca de la Comunitat Valenciana situada en el nort-oest de la província d'Alacant. Deu el seu nom a qué geogràficament es troba en la part alta del riu Vinalopó. La seua capital és la ciutat de Villena. Té una superfície de 674 km2 i l'any 2007 en una població de 52.899 habitants. La comarca basa la seua economia en l'indústria textil i del calçat, entre atres, i en menor grau en l'agricultura i els servicis.

Geografia[editar | editar còdic]

La temperatura mija anual és de 14ºC i la precipitació mija anual de 359 mm.

Llimita pel nort en la província de Valéncia (comarques de La Costera i La Vall d'Albaida), a l'est en la comarca de La Foya d'Alcoy, al sur en la del Vinalopó Mig i a l'oest en Castella-La Mancha i la Regió de Múrcia. Ademés, les localitats d'esta comarca tenen una relació soci-cultural i econòmica important en les castellà-manchegues Almansa i Capdet.

Història[editar | editar còdic]

Es tracta d'una comarca heterogénea des del punt de vista històric, llingüístic i cultural. Fon declarada com Demarcació Territorial Homologada l'any 1989 pel Decret de 6 de juny del Govern Valencià. Els dos núcleus més poblats, Villena i Sax, són d'orige castellà i varen ser integrats en la província d'Alacant en 1836. Encara que inicialment varen ser conquistades en 1240 pel comanador de Alcanyís en nom de Jaume I i de la Corona d'Aragó, estes poblacions varen ser cedides a Castella pel Tractat d'Almizra en 1244. En l'Alt Vinalopó s'inclouen també els municipis històricament valencians de Salines (castellaparlant) i els valenciaparlants del Vall de Biar: Beneixama, Biar, El Campet de Mirra i La Canyada. Els últims municipis formaven part de l'antiga comarca de la Montanya d'Alcoy.

Històricament Villena i Sax han format part del marquesat de Villena, en el Regne de Castella, mentres que en el Regne de Valéncia es trobaven Les Salines, que pertanyia al comtat d'Elda, i Biar, que era vila real i incloïa en el seu terme als caserius que donarien orige a les poblacions de Beneixama, El Campet de Mirra i La Canyada.

Llengua[editar | editar còdic]

Els municipis ya mencionats de Villena, Sax, i Les Salines són de predomini llingüístic espanyol, mentres que el restant de municipis (Beneixama, Biar, El Campet de Mirra, i La Canyada) pertanyen a l'àmbit llingüístic valenciaparlant.

Delimitacions històriques[editar | editar còdic]

Artícul principal → Història de les comarques valencianes.

La comarca de l'Alt Vinalopó és de creació moderna, ya que data de l'any 1989. Comprén part de les antigues comarques dels Plans de Villena i els Valls d'Alcoy. Estes comarques antigues apareixen en el mapa de comarques d'Emili Beüt "Confines naturals del Regne de Valéncia" publicat en 1934.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]


Municipis de L'Alt Vinalopó
Beneixama    Biar    El Campet de Mirra    La Canyada    Sax    Les Salines    VillenaComarques de la Comunitat Valenciana · Flag of Valencia.png
L'Alacantí · L'Alcoyà · L'Alcalatén · L'Alt Maestrat · L'Alt Millars · L'Alt Palància · L'Alt Vinalopó · El Baix Maestrat · El Baix Segura · El Baix Vinalopó · El Camp de Morvedre · El Camp de Túria · El Canal de Navarrés · El Comtat · La Costera · La Foya de Bunyol · L'Horta Nort · L'Horta Sur · La Marina Alta · La Marina Baixa · Els Ports · La Plana Alta · La Plana Baixa · La Plana d'Utiel · El Racó d'Ademús · La Ribera Alta · La Ribera Baixa · La Safor · Els Serrans · L'Horta de Valéncia · La Vall d'Albaida · La Vall de Cofrents · El Mig Vinalopó