Pont de l'Exposició

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Pont de l'Exposició

El Pont de l'Exposició, també conegut popularment com a Pont de Calatrava o de la Peineta, travessa el Jardí del Túria entre el passeig de la Ciutadella i el passeig de l'Albereda, en la ciutat de Valéncia.

Descripció[editar | editar còdic]

El pont actual substituïx a atre pont anterior que es construí en la finalitat d'unir la ciutat en el recint de l'Exposició Regional Valenciana de 1909. Este fon un dels primers edificis de la ciutat en utilisar el formigó armat i com la majoria dels edificis de l'Exposició, era d'estil modernista. La riuada de l'any 1957 va destruir este pont i se substituí per un atre posteriorment.

El pont actual fon dissenyat per l'ingenier i arquitecte Santiago Calatrava, entre els anys 1991 i 1995. És d'acer d'alta resistència i està pintat del blanc lluent típic dels seus edificis. Descansa sobre un únic punt, una biga descomunal arquejada que creua l'antic caixer del riu Túria.

L'arc —d'ací la referència a una pinta o peineta en castellà— té una alçada de 14 metros i contribuïx a l'estabilitat del pont, de 26 metros d'ample i quasi 131 metros de llargada. L'arc està inclinat 70 graus sobre el pla horisontal.

L'estació de metro[editar | editar còdic]

El pont de l'Exposició en l'entrada a l'estació de l'Albereda baix.

També és obra de Calatrava l'estació de metro de l'Albereda que hi ha davall del pont i que continua el mateix estil sintètic. Cal destacar que la construcció de l'estació de metro i el pont fon simultànea.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Ponts de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Pont d'Ademús · Pont de l'Àngel Custodi · Pont d'Aragó · Pont de les Arts · Pont de L'Assut de l'Or · Pont de Campanar · Pont de l'Exposició · Pont de les Flors · Pont de Fusta · Pont de La Mar · Pont de la Trinitat · Pont de Montolivet · Pont de Nazaret · Pont de Sant Josep · Pont de Serrans · Pont del Nou d'Octubre · Pont del Real · Pont del Regne ·


Monuments, palaus i edificis de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Casa Vestuari

· Catedral de Valéncia · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · El Micalet · Estació del Nort · Llonja de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau de Benicarló · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau de la Generalitat · Palau de Justícia · Palau del Marqués de Campo · Palau dels Mercader · Palau Marqués de Dosaigües · Plaça del Mercat · Plaça de la Mare de Déu · Plaça de l'Ajuntament · Sant Joan del Mercat · Torre de l'Àngel · Torres de Quart · Torres dels Serrans