Dolors Garcia Broch

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Maria Dolors Garcia Broch
Lola garcia broch.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Mestra, empresaria i política
Naiximent: 1938
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Maria Dolors, Dolors o Lola Garcia Broch (Valéncia, 1938). Mestra, empresaria i política valenciana. Lola ha dedicat sa vida a la defensa de l'identitat dels valencians des de l'ensenyança, la política i des de diverses associacions culturals.

Biografia

Maria Dolors Garcia Broch és llicenciada en Ciències de l'Educació per l'Universitat de Valéncia i Mestra d'Ensenyança Primària. És membre del Consell per a la Formació Professional. Va fer Oposicions al Cos de Mestres Nacionals obtenint el número en l'escalafó nacional. Va ser Tinent d'Alcalde Delegada d'Educació, Acció Cultural i Universitats Populars de l'Ajuntament de Valéncia i creadora i impulsora del Chèc Escolar implantat en la Ciutat que possibilita que famílies d'escàs nivell adquisitiu accedixquen a les millors Escoles Infantils, i que la seua mecànica està arreplegada en el llibre de la que és autora: El cheque escolar, dinámica de una decisión.

L'ensenyança

Va fundar en l'any 1956 el Colege Garcia Broch, en un principi baix el nom de Escuela de Párvulos y Enseñanza Primaria en el carrer Joaquín Costa nº 36 de la ciutat de Valéncia. Des de 1970 a 1977 àmplia les seues instalacions i entra en l'etapa de la nova Llei d'Ensenyança impartint Educació General Bàsica (E.G.B.).

En l'any 1977 el Colege es trasllada al carrer de Pere III el Gran baix la denominació de Centre d'Estudis García Broch, ya que amplia les seues ensenyances, iniciant la recentment autorisada pel Ministeri d'Educació, Formació Professional de Primer Grau en les especialitats d'Auxiliar Administratiu i Auxiliar Sanitari. I en 1978 solicita i obté autorisació oficial per a impartir la Formació Professional de Primer Grau, especialitat Auxiliar de Jardí d'Infància, sent el primer colege en Valéncia que ho impartix. En 1980 ya en plena expansió, el Centre amplia la seua oferta formativa en vistes a la contractació laboral de l'alumnat creant una efectiva bossa d'ocupació i una nova oferta acadèmica. La primera Escola d'Assafates i Relacions Públiques de Valéncia en el nom de G.B. Center tant per a Congressos com de vol. En juliol de l'any 1996 canvia la titularitat del Colege, encara que es manté baix la direcció de la seua fundadora i es conseguix l'autorisació per a impartir Educació Secundària Obligatòria (E.S.O) Concertada. En el curs 2000-2001 canvia la direcció pedagògica per jubilació de la seua fundadora.

Fon presidenta del Patronat d'Escoles Infantils durant els anys 1991 i 1992 i, durant la seua presidència, creà el chèc escolar. També fon presidenta del Patronat d'Escoles Populars.

Ha dedicat tot el seu temps, tant en la vida pública com en la privada, al desenroll intelectual i moral de centenars d'alumnes que varen passar per les seues aules.

La política

Va ser cofundadora del partit polític valencià Unió Valenciana (UV) junt a l'exalcalde de la ciutat de Valéncia (1973-1976 i 1976-1979) Miquel Ramón Izquierdo, l'empresari Vicent González Lizondo i l'historiador alacantí Vicent Ramos l'any 1982, partit pel qual va ser regidora en l'Ajuntament de Valéncia entre els anys 1986 i 1995. Garcia Broch va ser segona tinent d'alcalde i responsable de la regidoria d'Educació, Cultura i Política Llingüística en el primer govern de coalició de l'alcaldessa Rita Barberà (PPCV) i González Lizondo (UV), des de 1991 fins a que abandonà el govern i el partit per les desavenències en el seu cap de partit a finals del mateix any. UV aspirava a ser el partit majoritari de la Comunitat Valenciana, per a defendre els interessos del poble valencià, i treballar pel benestar i calitat de vida de tots els seus ciutadans.

Maria Dolors Garcia Broch, es va presentar com a cap de llista pel partit polític Coalició Valenciana, que presidia Juan García Sentandreu, a Les Corts Valencianes en les eleccions autonòmiques i municipals del 27 de maig de l'any 2007 sent la quinta força política més votada pero sense obtindre representació.

En l'any 2019, es presenta en el lloc quint en la llista de la coalició de partits polítics Som Valencians en Moviment a l'Ajuntament de Valéncia.

Obres

És també autora de: Manual del pare valencianiste per a la defensa de l'Idioma Valencià, Contes de ma yaya, Nelo, el cuquet i Lluna en perigeu, escrits en llengua valenciana. També ha publicat el Manual de Matemáticas fáciles para todos i El traje de los labradores valencianos, en castellà. Ademés de multitut d'artículs en prensa i revistes de tema educatiu i valencià.

En la seua etapa com a regidora municipal va publicar una Ortografia valenciana, l'Història de Francesc de Vinatea tant en còmic com en narració històrica, Història dels Maulets, Lluis Vives i el seu temps, entre unes atres.

L'última obra publicada en llengua valenciana de Dolors Garcia Broch se titula Apunts d'Indumentaria Valenciana (Editorial Mosseguello, Castelló, 2020). ISBN: 978-84-120339-4-6

Reconeiximents

Està en possessió de diferents mencions honorífiques entre les que cal destacar:

En l'any 2016, el Grup d'Acció Valencianista (GAV) li va concedir el Premi Llealtat 2016 en reconeiximent a la seua llarga trayectòria en defensa de la cultura, l'identitat i dels interessos valencians.

Enllaços externs