Islàndia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Islandia»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Islàndia
Senyera Escut
Iceland (orthographic projection).svg

Capital: Reikiavik
Ciutat més poblada: Reikiavik
Forma de Govern: República parlamentaria
President: {{{president}}}
Llengües: Islandés
Ubicació: {{{coor}}}
Altitut: {{{altitut}}}
Superfície: 103.000 km2
Població: 357.050 hab. (2018)
Densitat: {{{densitat}}}
Gentilici: Islandés
Moneda: Corona islandesa
Prefix Telefònic: {{{Prefix Telefònic}}}
Us Horari: {{{Us Horari}}}
Domini de Internet: {{{Domini}}}
Membre de: {{{Membre de:}}}


Islàndia és un país situat en una illa pertanyent a Europa, sent el seu punt més occidental. Està situada en el Oceà Atlàntic, entre la Europa continental i Groenlàndia. El seu idioma és l'islandés i la seua capital és Reikiavik.

Història[editar | editar còdic]

Mapa d'Islàndia

Els primers en arribar a l'illa foren uns monges en el sigle VIII que se n'anaren en l'arribada dels escandinaus. A partir d'ací els vikings anaren establint-se en l'illa i fundaren la ciutat de Reikiavik. Cap a l'any 1000 es produí la cristianisació d'Islàndia.

En 1262 les disputes internes els obligaren a firmar un tractat que els situava baix la corona de Noruega-Dinamarca. En el sigle XVI, el rei danés Cristian III impongué el luteranisme en l'illa.

En acabant de les guerres napoleòniques, se separaren Dinamarca i Noruega i Islàndia continuà baix Dinamarca. Durant el sigle XIX es crearen idees nacionalistes degut a les emigracions a Amèrica i a les corrents europees de l'época.

En l'any 1918 se li donà l'estatus d'estat baix el rei de Dinamarca. Finalment en 1944 els islandesos es feren independents creant la república d'Islàndia.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Països d'Europa
Albània    Alemanya    Andorra    Armènia    Àustria    Bèlgica    Bielorrússia    Bòsnia i Herzegovina    Bulgària    Chipre    Ciutat del Vaticà    Croàcia    Dinamarca    Eslovàquia    Eslovènia    Espanya    Estònia    Finlàndia    França    Geòrgia    Grècia    Hongria    Irlanda    Islàndia    Itàlia    Kosovo    Letònia    Liechtenstein    Lituània    Luxemburc    Malta    Moldàvia    Mónaco    Montenegro    Noruega    Països Baixos    Polònia    Portugal    Regne Unit    República de Macedònia del Nort    República Checa    Romania    Rússia    San Marino    Sèrbia    Suècia    Suïssa    Ucrània