Santa Llúcia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Santa Llúcia
Saint Lucia
Bandera de Santa Llúcia Escut de Santa Llúcia
Bandera Escut
Lema: The Land, The People, The Light (anglés: 'La terra, la gent, la llum')
himne nacional: Sons and Daughters of Saint Lucia (anglés: 'Fills i filles de Santa Llúcia')
 
Situació de Santa Llúcia
 
Capital
 • Població
 • Coordenades
Castries
54.500 (2004)
14_1_N_60_59_W_ 14°1' N 60° 59' O
ciutat més poblada Castries
Idioma oficial Anglés
Forma de govern Monarquia constitucional
S.M. Isabel II
Pearlette Louisy<*br />Kenneth Anthony
Independència
 •  Data
Del Regne Unit
22 de febrer de 1979
Superfície
 • Total
 • % aigua
Fronteres
Lloc 194º
616 km2
1.6
0 km
Població
 • Total
 • Densitat
Lloc 176º
173 907 (2011)
260 hab/km2
PIB (nominal)
 • Total
 • PIB per càpita


n/d
PIB (PPA)
 • Total (2005)
 • PIB per càpita
Lloc 173º
US$ 985 millons
n/d
IDH (2013) 0,714 (97º) – Alt
Moneda Dólar del Carip Oriental (EC$, XCD)
‎Gentilici
Fus horari UTC-4
Domini Internet .lc
Prefix telefònic +1-758
Prefix radiofònic J6A-J6Z
Còdic ISO 662 / LCA / LC
Membre de: Commonwealth, CARICOM, ONU, OECS, OEA, AEC

Santa Llúcia[1] és un estat insular que forma part de les chicotetes Antilles. Està situat en la banda est del mar Carip al llímit en l'oceà Atlàntic, entre Sant Vicent i les Granadines al sur i Martinica al nort.

Santa Llúcia és un país independent pero manté al monarca del Regne Unit com el seu sobirà i cap d'Estat, qui a la seua volta designa un Governador General per a eixercitar les llabors que li correspondrien al monarca, les quals solen ser merament simbòliques. El cap del Govern és el primer ministre, qui és el president del partit que més vots obté en les eleccions llegislatives.

Geografia[editar | editar còdic]

Santa Llúcia és una illa volcànica en 158 quilómetros de costa. El seu punt més alt és el mont Gimie que s'alça 959 metros sobre el nivell de la mar, pero les seues montanyes més famoses són les montanyes Pitons les siluetes de les quals són representatives de la regió i varen servir d'inspiració per al disseny de la seua bandera. La ciutat més gran és la capital, Castries, a on residix més d'un terç de la població. Atres ciutats relativament importants són Soufrière, a on s'ubiquen alguns manantials i emanacions sulfuroses del volcà Qualibou i Vieux Fort, a on s'ubica l'aeroport internacional. Encara que existixen alguns problemes de deforestació i erosió al nort de l'illa, la seua principal contingència solen ser els huracans que assoten anualment les illes de la mar Carip.

Clima[editar | editar còdic]

El clima és tropical, en una temperatura promig de 27 °C. La precipitació mija anual oscila dels 1300 mm en el llitoral i més de 1600 mm en les montanyes, la temporada de pluges comença en maig i termina en agost. Els huracans estan presents, encara que en menys freqüència que en atres illes veïnes.

Economia[editar | editar còdic]

L'economia del país depén en gran part del cultiu de bananes. No obstant, els canvis en el règim d'importacions de l'Unió Europea i la creixent competència dels productors Amèrica Llatina han forçat la diversificació. En anys recents l'indústria del turisme i les finances internacionals han adquirit un paper preponderant en la composició del seu producte intern brut i ara casi el 82,8 % del mateix és generat per l'indústria de servicis (2018).

Turisme[editar | editar còdic]

El turisme és vital per a l'economia de Santa Llúcia, ya que és el sector que més aporta a la mateixa. La seua importància econòmica s'espera que seguixca aumentant a mida que el mercat de les bananes es torna més competitiu. El turisme tendix a ser més important durant l'estació seca (de giner a abril). Santa Lucía tendix a ser popular pel seu clima tropical, els seus paisages i el seu gran número de plages i resorts.

El turisme és el sector que més creix en els últims anys.

Referències[editar | editar còdic]

  • Harmsen, Jolien; Ellis, Guy; Devaux, Robert (2014). A History of St Lucia. Vieux Fort: Lighthouse Road. ISBN 9789769534001
  • Nathan Tidridge (2011), Canada's Constitutional Monarchy: An Introduction to Our Form of Government, Dundurn, p. 205, ISBN 9781554889808, The Crown is an institution that has grown to become specific to the country in which it now finds itself planted. No longer just a British monarchy, the Crown is separately a Jamaican monarchy, Tuvaluan monarchy, Canadian monarchy...

Bibliografia[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Països d'Amèrica
Americas (orthographic projection).svg
Amèrica del Nort: Canadà    Estats Units    Mèxic

Amèrica Central: Belize    Costa Rica    El Salvador    Guatemala    Hondures    Nicaragua    Panamà
Carip: Antigua i Barbuda    Bahames    Barbados    Cuba    Dominica    República Dominicana    Granada    Haití    Jamaica   Sant Cristòfol i Nevis    Sant Vicent i les Granadines    Santa Llúcia    Trinitat i Tobago
Amèrica del Sur: Argentina    Bolívia   Brasil    Chile    Colòmbia    Equador    Guyana    Paraguai    Perú    Surinam    Uruguai    Veneçuela