Vilna

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vilna

Vilna (polac: Wilno, rus: Вильнюс o Вильно, entre els anys 1919 i 1939 Вильна) és la capital i ciutat més poblada de Lituània, situada en la província homònima. Conta en 574.147 habitants (2018) i 838.852 en tota la la província de Vilna.

La ciutat se troba al surest del país, a uns 30 km de la frontera en Bielorrusia. És la segona ciutat en quant a població dels Països Bàltics, despuix de Riga. Administrativament, és seu del municipi de Vilna i del distrit de Vilna. És també la capital de la província de Vilna. Ademés de ser la capital i ciutat més poblada, Vilna és d'importancia en quant als mijos de comunicació nacionals, l'art, la moda, les industries d'investigació, tecnologia, educació i entreteniment.

La primera menció escrita de Vilna data de l'any 1323, de cartes del rei Gediminas. El seu centre històric o "caixco antic", un dels majors i millor conservats barris migevals d'Europa de l'Est, fon considerat com Patrimoni de l'Humanitat per la UNESCO en 1994. En l'any 2009, fon Capital Europea de la Cultura, títul compartit en la ciutat austriaca de Linz.


Enllaços externs